Het CV van de toekomst

Het parcours van een CV eindigt meestal roemloos in de papiermand. Tijd om daar iets aan te doen, vond de Nederlander Gerjan Apeldoorn. Hij stofte het traditionele CV af en ontwikkelde het Curriculum Future, een concept dat aanslaat bij onze noorderburen. Zelfs de Nederlandse overheid toont interesse.

Het CV van de toekomst

Plaats als bedrijf een aantrekkelijke vacature online, en er komen honderden sollicitaties binnen. Al die CV’s belanden op dezelfde stapel, waarna ze vluchtig door de handen van een overbezette HR-manager glijden. Je moet er dus wel voor zorgen dat je CV eruit springt, zegt de 57-jarige jobcoach Gerjan Apeldoorn. Hij ontwikkelde een methode om baanbrekend te solliciteren: het Curriculum Future. In plaats van bondig op te sommen wat je al gedaan hebt, toont de tijdslijn ook aan wat je in je carrière nog van plan bent.

UITGETEST
“Een paar maanden geleden was ik zelf op zoek naar extra opdrachten”, legt Apeldoorn uit. “Tijdens het solliciteren ben ik gaan nadenken: hoe kan ik mijn CV meer laten opvallen, én van extra informatie voorzien? Het resultaat was het CF. Het overdwarse A4-formaat trekt meteen de aandacht, en via de tijdslijn betrek je de toekomst in het verhaal. Je laat zien aan je werkgever waar je naartoe wil, wat je ambities zijn, wat je belangrijk vindt in een bedrijf. Informatie die je op een gewoon CV niet terugvindt, en waar werkgevers heel erg in geïnteresseerd zijn.”

Apeldoorn testte zijn CF zelf uit tijdens enkele sollicitatierondes. Met succes: bij drie van de vier vacatures werd hij uitgenodigd voor een gesprek. “Daar vertelden ze me elke keer dat mijn CF hen was bijgebleven.” De jobs kreeg Apeldoorn uiteindelijk niet, maar zijn idee werd wel opgepikt door een paar Nederlandse kranten. Zijn website is de laatste maanden al meer dan 25.000 keer bezocht. Zelfs het UWV – de instelling die de uitkeringen verzorgt voor alle werklozen in Nederland – toont interesse. “Momenteel wordt onderzocht of het CF kan opgenomen worden in de sollicitatietrainingen van het UWV”, aldus Apeldoorn.

HOGE HOED
De eigenzinnige sollicitant heeft wel meer vondsten in zijn hoge hoed zitten. “Ga verkleed als postbode om je CF persoonlijk af te leveren. Of stuur een klacht in en kijk hoe het bedrijf erop reageert”, zegt hij. “Als sollicitant moet je je toekomstige werkgever durven verrassen - zoals een konijn dat uit de hoge hoed komt.” Die kennis deed hij op tijdens een sollicitatieronde bij Mars, lang geleden. “Ik was stipt op de afspraak en zat met zo’n vijftig sollicitanten in de wachtzaal. Na een kwartier wachten stonden enkele mensen op, na een halfuur hielden nog wat anderen het voor bekeken. Ik bleef netjes zitten, samen met de rest. Tot ze ons droogweg kwamen melden dat we naar huis mochten gaan. Het waren de “assertieve vertrekkers” die werden uitgenodigd voor een gesprek. Toen is bij mij het kwartje gevallen: je hoeft niet altijd netjes de geijkte sollicitatieregels te volgen. Bij solliciteren moet je je nek durven uitsteken. Het CF kan daarbij een mooie hulp zijn.”

Je kan gratis een lege versie van het CF downloaden op www.baanbrekendsolliciteren.nl

Vendredi 22 Mai 2015 om 15:23

Gerlinde De Bruycker

// //
// // //
// // // //