Hoe een nieuwe job vinden binnen je eigen bedrijf?

Op een dag vind je de job van je leven en dan ben je ... niet noodzakelijk weg. Heel wat bedrijven bieden immers tal van carrière perspectieven waardoor je ook zonder helemaal opnieuw vanaf nul elders te moeten beginnen een tweede professionele adem kan vinden in het bedrijf waar je aan de slag bent.

Hoe een nieuwe job vinden binnen je eigen bedrijf?

Waag het erop

Een eerste punt waar je mee aan de slag moet, zijn de openstaande vacatures binnen je bedrijf. Kijk wat jou professioneel zou kunnen passen, ook indien je mogelijk compleet moet breken met je huidige collega's en werkomgeving. Check de vereiste kwalificaties maar staar je er ook niet blind op. De meeste dingen in de tertiaire sector (de dienstverlenende sector) kunnen vandaag ook (voor een groot deel) on-the-job worden aangeleerd. Uiteraard wil je bedrijf geen onnodige tijd verspillen aan een sollicitatietraject waarvoor je aan de basis eigenlijk helemaal niet geschikt bent. Ben je echter overtuigd van je zaak, laat je dan niet tegenhouden om het er toch - gewapend met de juiste argumenten -  op te wagen.

 

Positief verhaal

Belangrijk is eveneens dat je je huidige baas op de hoogte brengt van je carrièreaspiraties binnen het eigen bedrijf. In de meeste gevallen zal hij of zij daar niet sceptisch tegenover staan, zeker niet wanneer je al een aantal jaartjes onder zijn of haar verantwoordelijkheid op de teller hebt staan. Je baas is je mogelijk immers wel kwijt als valabele medewerker maar je blijft in huis, je kennis gaat niet verloren en je kan op je nieuwe job op zoek naar een tweede adem. Wees wel diplomatisch genoeg om je baas niet de mantel uit te vegen of een boekje open te doen over hoezeer je wel een hekel hebt aan je huidige job. Dat zou immers wel eens ongewild kwaad bloed kunnen zetten. Maak er een positief verhaal van en geef aan dat je carrièregewijs wil groeien en jezelf verder ontplooien. Als alles meezit heeft je baas zelfs mogelijk net een vacature binnen de bestaande afdeling waar je aan de slag bent.

 

Net zoals iedereen

Belangrijk is dat je net zoals alle andere sollicitanten het sollicitatieproces netjes volgt, ook wanneer je binnen de bedrijfsmuren solliciteert. Zo creëer je van meet af een basis van respect voor je nieuwe baas en je nieuwe werkomgeving (en omgekeerd). De praktijk leert weliswaar dat medewerkers de potentieel nieuwe werkomgeving (binnen het bedrijf waar ze aan de slag zijn) doorgaans al behoorlijk goed kennen. Dat maakt alles mogelijk een stukje informeler en minder indirect maar tracht je toch aan de regels te houden. Lever dus zeker de in de sollicitatieprocedure gevraagde documenten en andere spullen af indien men daarom vraagt. Indien je je nieuwe baas zodanig goed kent en hij al is overtuigd van jouw kwalificaties, dan kan ook daar de nodige soepelheid van kracht zijn. Het is echter aan je nieuwe baas om daarover te beslissen, niet aan jou.

 

Warm aanbevolen

Een voordeel dat je uiteraard hebt ten overstaan van andere (externe) sollicitanten is dat jij al binnen het bedrijf aan de slag bent en er een netwerk van collega's hebt uitgebouwd die jou mogelijk een handje kunnen helpen op weg naar je nieuwe job. Je moet dus met andere woorden niet beschroomd zijn om dat netwerk in te zetten. Ook een externe sollicitant zal immers alle zeilen bijzetten om de job in kwestie in de wacht te slepen. Een aanbeveling van je huidige baas en/of collega's geeft je zo alvast een streepje voor op het eerste beste cv dat via de mailbox van je toekomstige baas binnen rolt.

 

Up-to-date

Los van het feit wie je binnen het bedrijf kent of hoe uitgebreid je interne netwerk wel mag zijn: er zal een moment komen dat je sowieso bij je toekomstige baas op de koffie moet om even uit te leggen wat je nu concreet verwacht van je nieuwe job maar ook wat er je aspiraties zijn op lange termijn. Net zoals elke andere sollicitant bereid je je dan ook best voor op zo'n gesprek opdat, ondanks dat je alle goede kaarten in handen hebt, je toch geen valse start maakt omdat je bij elke vraag met de mond vol tanden zit. Loop nog eens doorheen de website van je bedrijf om de laatste nieuwtjes op te pikken of om nog eens door de bedrijfsstrategie te fietsen. Zo ben je weer up-to-date. Doe na zo'n gesprek net zoals andere sollicitanten en zoek een contactmoment. Dat kan bijvoorbeeld een bedank mailtje zijn voor een goed gesprek om maar wat te noemen. Zo geef je aan dat je geëngageerd bent. Vis je uiteindelijk toch net naast de job, blijf dan positief en ga met hernieuwde moed aan de slag. Al snel zullen er zich nieuwe opportuniteiten voordoen.

Jeudi 22 Octobre 2015 om 11:30

Pascal Dewulf

// //
// // //
// // // //