Hoe hou je grote kuis op Facebook?

Is je virtuele vriendenkring ondertussen zodanig aangedikt dat je bij God niet meer weet wie wie is en hoe al die mensen je leven zijn binnen geslopen? Dan is het wellicht tijd voor een grondige schoonmaak.

Hoe hou je grote kuis op Facebook?

In de eerste plaats moet je je de vraag stellen wat je eigenlijk wil bereiken met je netwerk? Zoveel mogelijk connecties genereren of een doelgerichte vriendenkring en dito zakelijk netwerk uitbouwen? Eerst even je huiswerk maken dus.

 

Als je beslist om het zo effectief mogelijk te houden en dus om je netwerk op te schonen, is het een goed startpunt om gewoon even uit te testen met wie je geregeld contact hebt en met wie niet. Doe je dat niet, dan komen er, anders dan in het echte leven, eigenlijk voortdurend vrienden bij.

 

Mensen die je niet kent of waar je de laatste twee jaar geen contact mee hebt gehad, kan je in principe droppen zonder al te veel gedoe.

 

Wil je die virtuele stal wel eens uitmesten, maar word je weerhouden door het idee dat diegenen die je virtueel wil laten vallen je dat kwalijk zullen nemen? Geen nood, bij de meeste sociale netwerken als Facebook of LinkedIn krijgen diegenen die jij de bons geeft daarvan geen bericht. Het enige wat de persoon in kwestie zal merken is dat jij niet meer in zijn vriendenlijst of connecties opduikt.

 

Het moet gezegd: ondertussen zijn er tal van plug-ins en software snippets beschikbaar die het toch mogelijk maken om te zien wie jou niet langer meer als online vriend wil. Even googelen en je vindt dan ook tal van tools voor Facebook, LinkedIn en Twitter. Indien jouw ego te groot is om een virtuele vriend te verliezen kan je dus steeds op zoek gaan naar die hulpmiddelen.

 

Opgelet, niet alle vage online contacten zijn nutteloos. Zit je in een specifieke sector of in een welbepaalde vriendenkring, dan kan je er donder op zeggen dat je die vage kennis vroeg of laat wel weer ergens tegen het lijf loopt. Je zal het altijd meemaken: die nobele onbekende die je zopas uit jouw vriendenkring hebt gemikt, heb je de dag erna gegarandeerd nodig. Op zakelijk vlak is het niet anders: wie vandaag assistent is, kan morgen manager zijn.

 

Een goede virtuele snoeitechniek is om bijvoorbeeld driemaandelijks door jouw contacten te lopen en te checken wie nog in jouw 'vertrouwenscirkel' zit en wie niet.

 

Bent je het virtuele gedoe zat? Dan kan je je virtuele leven in één ruk beëindigen via www.suicidemachine.org. Deze tool maakt het mogelijk om al jouw online contacten en netwerken in één keer in de prullenmand te kieperen. Drastisch maar bevrijdend!

 

Krijg je toch knikkende knieën bij de gedachte om een aantal vrienden adieu te zeggen, dan kan je deelnemen aan één van de internationale 'unfriend-dagen die geregeld op het wereldwijde web plaatsvinden. Iemand 'unfrienden' of 'unlinken' is net zoals joggen: op je eentje kan het soms verdomd lastig zijn, maar wanneer je in groep loopt, krijg je plots vleugels.

 

Op Facebook kan je bij jouw 'unfriend'-beoordelingen een ruwe schifting maken door onder jouw profielinstellingen de optie 'bewerk vrienden' te kiezen en vervolgens de filter 'recente interacties' in te stellen waardoor je al je vrienden te zien krijgt met wie je recent nog contact hebt mee gehad. 

Mardi 17 Juin 2014 om 0:0

Pascal Dewulf

// //
// // //
// // // //