Hoe overwin je je telefoonangst?

Telefoonangst is een weinig bekende, maar daarom niet minder vervelende vorm van sociale angst. Behoorlijk wat mensen hebben er last van, maar in de meeste gevallen is het simpelweg een kwestie van zelfvertrouwen. Doen is de boodschap. 

Hoe overwin je je telefoonangst?

Bij het begin van je carrière kan de telefoon pakken een grote uitdaging zijn. En als je nog geen werk hebt, is de drempel voor de meeste mensen nóg hoger. Ga je angst te lijf door je degelijk voor te bereiden:

 • Zorg dat er niemand kan meeluisteren. De angst om je belachelijk te maken zal daardoor al een stuk kleiner worden.
 • Ga vooraf op zoek naar de juiste naam. Als je meteen bij de juiste persoon terechtkomt met je vraag, moet je jezelf niet zitten opvreten terwijl je naar eindeloze wachtmuziekjes luistert.
 • Hou er rekening mee dat je op een voice mail terecht kan komen. Bereid een heldere boodschap voor in een paar korte zinnen, waarin je duidelijk vermeldt wie je bent en waar je voor belt. Besluit met de opmerking dat je zelf zal terugbellen, zo hou je zelf de controle.
 • In veel gevallen kan je vooraf een scenario uitdenken voor het telefoontje. Zet de verschillende mogelijkheden op papier bij wijze van houvast. Zo raak je de draad niet kwijt.
 • Oefen het telefoontje met een vriend of familielid. Zo kan je stap voor stap leren om de goede toon te vinden.

Pak die telefoon

Soms is een e-mail het perfecte alternatief, maar minstens even vaak is de telefoon veruit de beste optie:

 • Afwijzing:
  Als je solliciteert, mag je absoluut een antwoord verwachten. In veel gevallen nemen bedrijven niet de moeite om kandidaten die uit de boot vallen te verwittigen, maar op die manier leer je niets op. Pak beet die telefoon en vraag naar de hr-afdeling. Blijf altijd beleefd, maar dring aan op persoonlijke feedback.
 • Onduidelijke vacature:
  Heel wat vacatures zijn onduidelijk omschreven, zodat het soms onduidelijk is of je in aanmerking komt. In dat geval kan een kort telefoontje je een hoop tijd en moeite besparen.
 • Voor de durvers:
  Als je al wat verder staat in het bestrijden van je telefoonangst, kan je de telefoon zelfs gebruiken om spontaan te solliciteren. Maak een lijst met bedrijven of organisaties waar je graag zou werken en bel naar de hr-afdeling. Toon interesse, vraag informatie over de functies die je interesseren en besluit met de vraag of je je curriculum mag bezorgen. Je zal er versteld van staan hoeveel mensen je effectief willen helpen. 

Vendredi 26 Septembre 2014 om 11:32

Manu Sinjan

// //
// // //
// // // //