Hoelang blijf je in je eerste baan?

Net je eerste contract te pakken? Proficiat! Toch is het belangrijk om niet te lang in je eerste job te blijven hangen, zeggen experts. “Change is de enige constante bij bedrijven, en werknemers moeten volgen.”

Hoelang blijf je in je eerste baan?

Een uitgestippeld carrièreplan, dat is wel het laatste waaraan je denkt als pas afgestudeerde. In de begindagen van je carrière is het vooral wroeten om de inhoud van je eerste job onder de knie te krijgen en de collega’s, het bedrijf en de arbeidsmarkt te leren kennen. Toch is het raadzaam om je carrière vrij snel in eigen handen te nemen, zegt professor Organisatiepsychologie Aukje Nauta in de Nederlandse krant nrc.next. “In het begin van je loopbaan is het juist belangrijk om niet te lang te blijven hangen. Tijdens je eerste werkjaren kan je goed ontdekken wat je leuk vindt. Het zijn de jaren van ‘trial and error’.”

Lieven Buyse, trainer bij het opleidingsinstituut Expert Academy uit Antwerpen, treedt haar bij. “Je eerste job dient vooral om heel veel bij te leren. Dat heb je nodig om door te groeien naar een nieuwe functie of bedrijf. Voor veel schoolverlaters is hun eerste baan een soort van ‘springplankjob’: vanuit die eerste werkervaring kunnen ze makkelijker uitkijken naar een baan die nog beter bij hen past.”

VOORDELEN
Volgens Tom Stoop, loopbaanadviseur bij het centrum voor loopbaanbegeleiding Arabel, kan een vroege jobswitch zeker gunstig uitvallen. “Je leert bijvoorbeeld een nieuwe bedrijfscultuur kennen met een andere stijl van leidinggeven. Of je komt in een andere sector terecht, waarbij je met nieuwe producten of diensten te maken krijgt. Het zijn allemaal impulsen die zorgen voor vernieuwing en uitdaging in je carrière.”

“Een ander voordeel is het vergroten van je netwerk”, vult Buyse aan. “In een nieuwe job krijg je er meteen heel wat collega’s bij. Dat netwerk komt vroeg of laat altijd van pas in je carrière.” Maar het belangrijkste voordeel ligt bij de werknemer zelf. “Door te kiezen voor verandering, ontdek je sneller wat je echt graag wil en kan. Ook al voel je je goed in je eerste job, misschien vind je elders aspecten die jou nog veel beter liggen. Veranderen van job is een manier om je talenten te ontwikkelen – talenten waarvan je misschien niet eens besefte dat je ze had”, aldus Buyse.

CHANGE
Toch vergt het wat lef om je eerste job achter jou te laten, zegt Tom Stoop. “Mensen zijn in het algemeen risicomijdend: de risico’s worden altijd zwaarder ingeschat dan de voordelen. Ook al ben je er 90% zeker van dat je die andere job liever zou doen, die 10% onzekerheid zal je er toch van weerhouden om te veranderen. Het systeem van verloning en anciënniteit is ook zo opgebouwd dat het aantrekkelijk is om te blijven. Ik heb al zo vaak werknemers ontmoet die me vertellen dat ze in een gouden kooi zitten. Ze hebben veel loon, vakantie en andere rechten opgebouwd, maar ze zijn helemaal uitgekeken op hun baan.”

Gemiddeld blijven mensen 6 jaar in één en dezelfde functie werken. Dat lijkt lang, maar daar zitten mensen bij die 20 jaar dezelfde job uitoefenen en zo het gemiddelde naar omhoog duwen. “En toch: volgens mij zal de carrière waarbij je 40 jaar bij één werkgever zit, volledig verdwijnen”, meent Lieven Buyse. “Jobs veranderen mee met de nieuwe technologieën, bedrijven smelten samen of worden overgekocht, reorganisaties volgen elkaar op. ‘Change’ is de enige constante bij bedrijven, en werknemers moeten volgen. Een groot aanpassingsvermogen is daarom geen overbodige luxe. Daarin hebben vroege jobswitchers een streepje voor”, stelt Stoop. “Hoe langer je in je eerste job blijft zitten, hoe moeilijker het wordt om je aan te passen in nieuwe werksituaties – je hebt immers nooit anders gekend.”

Natuurlijk hoef je niet zomaar te veranderen om te veranderen. Als je heel tevreden bent in je eerste baan, des te beter! “Wat je je eigenlijk moet afvragen, is: geeft mijn job me de mogelijkheid om een rijke carrière uit te bouwen, een groot netwerk te ontwikkelen en kennis en ervaring op te doen? Als je hieraan begint te twijfelen, wordt het misschien tijd om uit te kijken naar een volgende uitdaging”, besluit Buyse.

Info: www.expertacademy.be, www.arabel.org

Vendredi 4 Décembre 2015 om 13:40

Gerlinde De Bruycker

// //
// // //
// // // //