Hoge jeugdwerkloosheid? Niet overal!

De hoge jeugdwerkloosheid in Europa blijft een zorgenkind. Toch zijn er landen waar het een stuk beter meevalt dan elders. Dan denkt iedereen natuurlijk meteen aan Duitsland, dat nog altijd als locomotief fungeert van de Europese economie, maar ondertussen zijn al zoveel tienduizenden voornamelijk Zuid-Europese jongeren hoofdzakelijk naar Berlijn verhuisd in de hoop op betere perspectieven, dat je misschien toch even beter wat verder kijkt. We zetten alvast 3 bestemmingen op een rijtje waar je e

Hoge jeugdwerkloosheid? Niet overal!

Tsjechië

Van alle voormalige communistische landen heeft Tsjechië een van de meest stabiele economieën. Bovendien is het een prachtig land, met een adembenemende natuur en een overvloed aan culturele bezienswaardigheden in steden zoals Praag. En natuurlijk ligt de levensduurte er een stuk lager dan bij ons. Net als de andere Europese landen heeft het geleden onder de crisis, maar op dit moment zijn er weer mogelijkheden voor expats. Vooral de grote multinationals zijn op zoek naar mensen met internationale ervaring. IT’ers, mensen met ervaring in de financiële sector, verkooptalenten en talenleraars met wat doorzettingsvermogen kunnen er relatief vlot aan de bak komen. Hou er wel rekening mee dat de Tsjechische bedrijfscultuur nog behoorlijk hiërarchisch is en formeel is.

 

Turkije

Het economische en politieke klimaat in Turkije is zeker niet altijd even stabiel en dat kan je misschien afschrikken, maar anderzijds blijft het een land met een gigantisch groeipotentieel en met een enorme handelsgeest. Of Turkije nu al dan niet ooit zal toetreden tot de Europese Unie zal wellicht nog wel enkele decennia een open vraag blijven, maar niemand kan eromheen dat in dit land tal van westerse bedrijven actief zijn, waarbij je net zo goed of beter ja kans kan wagen dan hier. De jongste jaren zijn bijvoorbeeld tal van callcenters zich in Istanbul gaan vestigen en deze wereldstad aan de boorden van de Bosporus biedt hoe dan ook een unieke ervaring.

 

Noorwegen

De werkloosheidsgraad in Noorwegen bedraagt maar ongeveer 4%. Omdat het land verstandig is omgesprongen met de rijkdom die voortspruit uit zijn olie, heeft het ook veel minder dan de andere Europese landen last gehad van de crisis. De Noorse overheid voert ook een actief werkgelegenheidsbeleid en sluit daarbij geen buitenlanders uit. Sterker nog, op geregelde tijdstippen pakt ze uit met gerichte acties om buitenlanders aan te trekken. En dat hoeven niet noodzakelijk hooggeschoolden te zijn. Ook wie in de visvangst of de landbouw zijn “handen vuil wil maken” kan er aan de slag. Maar je moet er natuurlijk wel wat voor over hebben om in het nochtans prachtige land te gaan wonen en beseffen dat je voorbereid moet zijn op temperaturen ver onder nul en winterse dagen waarin het amper een paar uur klaar is.

Lundi 29 Septembre 2014 om 10:45

Geert Degrande

// //
// // //
// // // //