Je eigen bedrijf: 5 tips om je netwerk uit te breiden

Als beginnende ondernemer heb je meer dan wie ook nood aan een goed netwerk, omdat je je klanten, leveranciers en eventuele medewerkers toch ergens moet halen. Met deze vijf tips kan je meteen aan de slag!    

Je eigen bedrijf: 5 tips om je netwerk uit te breiden

1. Ons kent ons

Als beginnend ondernemer kan je enorm veel hebben aan collega's met ervaring, omdat je met hun goede raad een reeks valkuilen kan vermijden. Doe dus niet alsof je het warm water hebt uitgevonden en toon je respect voor succesvolle ondernemers.

 

2. Eerst de wederdienst, dan de dienst

Als je een netwerk wil uitbouwen, is het van levensbelang om duidelijk te maken dat je meer dan bereid bent om je contacten te helpen waar je kan. Als mensen de indruk krijgen dat jij meer neemt dan je zelf geeft, wordt het moeilijk om je netwerk uit te bouwen.

 

3. Kom los van de muur

De meeste mensen vinden het moeilijk om contacten te leggen op recepties en andere netwerkgelegenheden. Het is nochtans heel simpel: je stapt op de mensen af, stelt jezelf voor en vraagt wat zij doen in het leven.

 

4. Wees kordaat

Als je aan de praat raakt met iemand van wie je zeker bent dat hij niet echt een nuttig contact zou zijn, dan is het zaak om op elegante wijze een punt achter het gesprek te zetten. Niet makkelijk, maar het is belangrijk dat je je tijd goed benut. De beste manier is wellicht om hem of haar zachtjes in de richting te sturen van een nuttiger gesprekspartner.

 

5. Luister!

Het is normaal dat je vol bent van je eigen plannen om de wereld te veroveren, maar doe een inspanning om zoveel mogelijk te luisteren naar de mensen met wie je kennismaakt. Toon interesse, stel vragen en bied aan om te helpen waar dat kan.

Mercredi 2 Mai 2012 om 9:27

Manu Sinjan

// //
// // //
// // // //