Je karakter bepaalt je ideale werkgever

Nog niet zo lang geleden was de privésector hét land van melk en honing, maar nu is de situatie compleet omgekeerd: de overheid en de social profit zijn nu de aantrekkelijkste werkgevers. Welke werkgever is jou op het lijf geschreven?

Je karakter bepaalt je ideale werkgever

In opdracht van Randstad liet de International Capital Market Association 15.000 mannen en vrouwen een oordeel vellen over 185 private en 36 social profit organisaties. Zou je er graag willen werken of niet?

 

Liever bij de overheid en de social profit

Uit het onderzoek blijkt dat de gemiddelde m/v liever bij de overheid of de social profit aan de slag wil dan bij een privébedrijf. Voor bepaalde sectoren binnen de social profit, met name de gezondheidszorg, weegt de factor werkzekerheid wellicht zwaar door. Maar de populariteit blijkt een bredere basis te hebben dan werkzekerheid alleen. Randstad bekeek in zijn onderzoek de volledige employer brand, en dat leverde verrassende informatie op. Ook andere waarden spelen duidelijk een rol, zoals de inhoud van de job, de zorg voor het milieu en de mogelijkheid om regelmatig opleidingen te volgen. Over het geheel bekeken is de social profit voor 38% van de ondervraagden een zeer aantrekkelijke sector om in te werken. Ook de privésector gaat erop vooruit tegenover 2013 en kan op de interesse van 31% van de ondervraagden rekenen. Die ontwikkeling weerspiegelt wellicht de economische heropleving die zich langzaam maar zeker lijkt door te zetten.

 

Wat primeert: nuttig werk, centen of stabiliteit?

Toch heeft de keuze voor een bepaalde sector meer te maken met je eigen karakter dan met koele cijfers. Als je het gevoel wil hebben dat je nuttig werk levert om op lange termijn tevreden te zijn over je werk, dan is de feelgoodfactor van de social profit wellicht iets voor jou. De keerzijde van de medaille is een minder aantrekkelijk vergoedingspakket. Als je eerder werkt om te leven in de plaats van omgekeerd, dan moet je toch eens een blik werpen op wat de privésector in de aanbieding heeft. Het is veel te kort door de bocht om te stellen dat het daar alleen om de centen draait, maar een zakelijke ingesteldheid is er wel de norm. Wie in de eerste plaats op zoek is naar stabiliteit en goede arbeidsvoorwaarden, wordt ongetwijfeld blijer van een job bij een van de vele overheden in ons land.

Lundi 14 Avril 2014 om 10:33

// //
// // //
// // // //