Kan je met jouw diploma/beroep makkelijk aan de slag in het buitenland?

Je hebt je diploma in handen en bent apetrots of hebt ondertussen misschien al een paar jaartjes op de (professionele) teller staan. Mogelijk begint het dan te kriebelen om het buiten de landsgrenzen er eens op te wagen. De hamvraag: kan je met jouw diploma makkelijk aan de slag in het buitenland?

Kan je met jouw diploma/beroep makkelijk aan de slag in het buitenland?

Geen automatische erkenning

In de praktijk is het ene diploma al meer grensoverschrijdend dan het andere: heb je een MBA van een internationaal gerenommeerde school op zak, ben je een bekwame IT-specialist of een kei op het vlak van domoticasystemen, dan is de kans groot dat je ook buiten de landsgrenzen vrij snel aan je professionele trekken zal komen. Het is echter belangrijk te weten dat het diploma dat je in België in handen hebt niet noodzakelijk dezelfde geldigheid heeft in het buitenland. Sterker nog: er is geen automatische erkenning van je diploma in het buitenland, zelfs niet eens binnen Europa. Voor heel wat diploma's moet je daarom doorheen een nationale erkenningsprocedure die toelaat om je diploma 'gelijk te stellen' met de diplomavereisten van het land waar je je job wil gaan uitoefenen.

 

Gelijkvormigheidsattest

In de praktijk komt het er vrij vaak op neer dat het land van bestemming je zonder al te veel sores een soort van 'gelijkvormigheidsattest' zal leveren waarna je vervolgens aan de slag kan. Om zo'n attest te verkrijgen, neem je contact op met het European Network of Information Centres en/of National Academic Recognition Information Centres (kortweg ENIC / NARIC), een overkoepelend orgaan in het leven geroepen door de Europese overheid dat in elk land waar je professioneel aan de slag wil een vertegenwoordiging heeft. Afhankelijk van het land waar je aan het werk wil, zal ENIC/NARIC zelf de evaluatie doen van de gelijkwaardigheid van je diploma ofwel de evaluatie in handen geven van de autoriteiten van het desbetreffende land.

 

Niet van een leien dakje

Praktisch: laat zeker niet na om te checken wat de evaluatie van je diploma zal kosten, de evaluatie is immers niet gratis en hetgeen je ervoor betaalt, kan verschillen van land tot land. Ook de doorlooptijd verschilt: die kan variëren van een aantal weken tot een aantal maanden. Ga er dus niet van uit dat alles op een drafje zal gebeuren. Hetgeen uit de bus zal komen na de evaluatie van je diploma is bovendien ook niet altijd eenvormig. In het ene land krijg je een volwaardig 'gelijkvormigheidsattest', in het andere een rist documenten waarmee je dan weer verder aan de slag kan. Zoals gezegd moet je er zeker niet vanuit gaan dat je sowieso een 'gelijkvormigheidsattest' krijgt in het land van bestemming. Gelukkig bestaan er eveneens mogelijkheden om in beroep te gaan indien je een weigering hebt gekregen. Je voelt het al van ver: de procedure kan van een leien dakje lopen maar ook een ware kalvarietocht worden waar je heel veel tijd moet insteken. Wat zeker strekt tot aanbeveling, om het even plechtig te zeggen, is dat je je aanvraag indient conform het Europass formaat waardoor je diploma makkelijker kan worden vergeleken en mogelijk ook sneller erkend in het land van bestemming. Even googelen op 'Europass' en je komt zo terecht bij de webstek met templates om je het leven een stukje makkelijker te maken. (europass.cedefop.europa.eu)

 

Andere bazen, andere wetten

Last but not least: hetgeen je hierboven hebt gelezen, geldt enkel voor je academische kwalificaties. Voor je professionele kwalificaties geldt weer een andere set van regels. Indien je immers niet over een academische graad beschikt maar wel over andere professionele kwalificaties, dan moet je die dus ook laten 'gelijkstellen', gegeven dat het beroep dat je in België uitoefent, gereguleerd is in het land waar je naartoe wil. Met andere woorden: indien het land van bestemming specifieke regels heeft rond een bepaald beroep, die mogelijk niet in België bestaan, dan dien je je uiteraard naar de regels van het land in kwestie te schikken.
 

Mardi 5 Novembre 2013 om 10:47

Pascal Dewulf

// //
// // //
// // // //