Met deze 4 woorden jaag je je collega’s op stang

Je staat er niet altijd bij stil, maar zelfs het uitspreken van een aantal eenvoudige woorden die op het eerste gezicht bijzonder onschuldig lijken, kan bij je collega’s de haren ten berge doen rijzen. Als je dus de goede sfeer op het werk niet al te zeer wil bederven, draag je er best zorg voor de volgende 4 woorden zoveel mogelijk te vermijden. Ook als leidinggevende besef je best dat deze eenvoudige woordjes vaak een grotere impact kunnen hebben dan je dacht.

Met deze 4 woorden jaag je je collega’s op stang

1. Behalve
Het zinnetje “Het ziet er goed uit, behalve…” zal bij de aangesprokenen wellicht voor koude rillingen zorgen. De term “ behalve” suggereert immers dat diegene die je daarmee aanspreekt zijn of haar opdracht juist helemaal niet goed heeft gedaan. Mensen die dit woord horen bereiden zich onmiddellijk voor op het ergste. Hoewel een zin als “het is een goed rapport, behalve de punten 5 en 7” eigenlijk hetzelfde zegt als “het rapport is goed maar zou nog aan kracht winnen met een scherpere formulering van de punten 5 en 7” is die tweede formulering veel beter en houdt ze veel minder gevaar in op slechte werkrelaties.

2. Probleem
In werksituaties wordt het woord “probleem” veel te vaak gebruikt en is het daardoor gedevalueerd. Een vervelende collega of een naderende deadline zijn niet echt problemen. Voetbaltrainer Trond Sollied wist dat heel goed. “Wij hebben geen problemen”, zei hij vaak na een nederlaag, “mensen die in oorlogsomstandigheden moeten leven, hebben problemen.” Met andere woorden: als je te vaak de term “probleem” hanteert op de werkvloer, boet je aan geloofwaardigheid in.

3. Dringend
Met de term “dringend” zitten we in hetzelfde schuitje als met “probleem”. Door het woord te vaak te gebruiken, devalueert de betekenis ervan. Als je bij het versturen van mails om de haverklap “dringend” gebruikt, terwijl collega’s zien dat het eigenlijk om zaken gaat die best wel wat kunnen wachten, verlies je veel geloofwaardigheid en loop je het gevaar dat echt dringende zaken, ook niet als dusdanig worden gezien. Het is – om nog maar eens een vergelijking met het voetbal te maken – zoals de speler die bekend staat om zijn “schwalbes” en die dan verwonderd opkijkt als een echte strafschopovertreding tegen hem niet wordt gefloten.

4. Wacht
Wacht is een commando. Daarom is het beter om deze term te vermijden. Als je hem te vaak in de mond neemt, gaan je collega’s je zeker als autoritair beschouwen en krijg je misschien die perceptie nog maar moeilijk weggevlakt.

Vendredi 4 Décembre 2015 om 13:51

Geert Degrande

// //
// // //
// // // //