Met zelfkennis vergroot je je kansen op een job!

Socrates wist het al: zelfkennis is een grote deugd. Toch laten rekruteerders vaak weten dat de kandidaten die ze voor zich krijgen niet altijd getuigen van een goed inzicht in hun eigen persoonlijkheid. Om die persoonlijkheid te leren kennen bestaan er nochtans verschillende tests. Eén ervan die de laatste tijd nogal wat opgang maakt is de Via Survey of Character Strenghts, die is ontwikkeld door Martin Seligman.

Met zelfkennis vergroot je je kansen op een job!

Positief georiënteerd

Het gaat om een Amerikaanse gevalideerde test die de sterktes van een persoon beschrijft. Dit Engelstalig positief psychologisch georiënteerd instrument gaat uit van de vaststelling dat iedereen over een aantal kernkwaliteiten beschikt en brengt aan de hand van een online vragenlijst 240 zinnen of stellingen aan. Als respondent kies je steeds welke uitspraak het meest van toepassing op jezelf (1= very much like me, 2 =  like me, 3 = neutral, 4 = unlike me, 5 = very much unlike me). Dit resulteert in je vijf belangrijkste sterktes uit 24 kernkwaliteiten, waaronder creativiteit, liefde om te leren, moed, doorzettingsvermogen, leiderschap, vergevingsgezindheid en bescheidenheid. Omdat het benutten van je kernkwaliteiten erg belangrijk is om je zowel professioneel als privé goed in je vel te voelen, is het niet onbelangrijk dat je je sterke punten ook echt goed kent.

Over kernkwaliteiten spreek je normaal niet 

Je kernkwaliteiten kennen, helpt je ongetwijfeld om ook om je zelfbeeld op te krikken. Het probleem is echter vaak dat mensen er niet over spreken of ze niet benoemen, omdat ze die volgens Seligman nu eenmaal doodnormaal vinden. En mensen die zich goed van die kwaliteiten bewust zijn, gaan er ook niet snel over spreken omdat ze weten dat dit snel als opschepperij kan overkomen.

 

Vanuit het negatieve naar het positieve

Kernkwaliteiten bieden nochtans een uitstekende mogelijkheid om vanuit iets negatiefs naar het positieve te gaan. Seligman deed samen met Chris Peterson uitgebreid onderzoek naar kernkwaliteiten. In 2004 publiceerden zij een 800 pagina’s dikke Character Strengths and Virtues - waarin twee belangrijke conclusies staan:

  • kernkwaliteiten zijn persoonlijke eigenschappen die een positieve invloed hebben op het leven van mensen
  • gebruik van kernkwaliteiten in werk en privé  resulteert in een leven met vervulling

Doe de test

Als je wilt ontdekken wat precies jouw kernkwaliteiten zijn en op welke kwaliteiten je nog zou kunnen verbeteren, kan je – nadat je je geregistreerd hebt – de wetenschappelijk gevalideerde VIA Survey of Character Strengths invullen (https://www.viacharacter.org/surveys.aspx). Het vergt ongeveer 20 minuten om alle vragen te beantwoorden, maar dan heb je wel goed inzicht in de kwaliteiten die je kunt inzetten om je eigen geluk te versterken. Je zal ook beter in staat zijn eigen goede eigenschappen te benoemen, wat handig is bij sollicitaties en salarisonderhandelingen, en het zal voor jou een stuk makkelijker worden om vanuit de kracht van je persoonlijkheid te werken.  

Mardi 5 Novembre 2013 om 10:55

Geert Degrande

// //
// // //
// // // //