Niet akkoord met je baas: 12 manieren om je mening te geven

Je zit boordevol goede ideeën maar tijdens meetings word je steevast buitenspel gezet door collega's die uitblinken door haantjesgedrag? Of misschien ben je wel te bang om jouw mening te geven? Enkele tips om toch te zeggen waar het op staat.

Niet akkoord met je baas: 12 manieren om je mening te geven

1. Heb je een schitterend idee maar druist dat in tegen hetgeen op tafel ligt tijdens een meeting, pak dan eens uit met de volgende professionele punchlines: “Een erg interessant alternatief voor ons is ....” of “Hebben we al gedacht aan ....”. De 'we' of 'ons' vorm is daarbij erg belangrijk.

 

2. Ben je wel eens de draad kwijt tijdens een meeting? Geen angst: jouw collega's zijn dat vaak ook, alleen durven zij er meestal niet voor uit te komen. Dit soort situaties kan je kortsluiten met “Kan je even heel kort resumeren waar je naartoe wil met dat idee?” Vermijd vragen die jezelf in een negatief daglicht stellen als “Misschien is het een domme vraag van mij, maar kan je dit toch nog eens verduidelijken?”

 

3. Laat je niet uit je lood slaan wanneer je aan het woord bent en één van je collega's probeert om je een verbale uppercut te geven om zelf beter uit de verf te komen. Neutraliseer de bemerking met een kwinkslag en herneem vervolgens kordaat jouw vraag of bemerking.

 

4. Heb je ook al eens zo'n moment meegemaakt dat het je zwart voor de ogen wordt omdat je een hoop larie krijgt geserveerd en jouw collega's tot overmaat van ramp instemmend knikken richting de protagonist van dienst? Met andere woorden: ben je het oneens, probeer dan de situatie te keren met “Vreemd dat hier unanimiteit over bestaat want nochtans...” of “Als ik even advocaat van de duivel mag spelen....”

 

5. Erg belangrijk: mik steeds op een situatie, nooit op een persoon. Tijdens meetings is dat laatste steevast een zwaktebod.

 

6. Vermijd geagiteerde lichaamstaal. Maak beheerste bewegingen en spreek op een neutrale, professionele manier. Dat betekent helemaal niet dat jouw statement daarom minder krachtig is, integendeel: op die manier win je aanzien.

 

7. Mensen horen altijd graag positieve dingen over zichzelf, maak daar gebruik van. Streel de ego's en breng dan je mening naar voor.

 

8. Gebruik meningen van collega's ook eens als opstapje voor jouw eigen idee. Om het even in voetbaltermen te stellen: wacht tot iemand een geschikte voorzet geeft en kop de bal vervolgens vakkundig binnen. Een voorbeeld: “Een prima idee, maar het is nog efficiënter wanneer...”

 

9. Vermijd uitspraken als “Het lijkt mij...” of “Naar mijn mening...”. Zoals gezegd, focus je nooit op personen - ook niet jezelf - maar steevast op situaties. Probeer dus wel: “Beter lijkt het om...” of “Interessanter is mogelijk dat...”

 

10. Vermijd stellingen waarbij je je gevoelens als troefkaart gebruikt. Ga steeds voor nuchtere, duidelijke argumenten. “De verkoopcijfers zijn met twintig percent gedaald...” of “Dat idee is eerder al nefast gebleken....” zijn krachtiger en to the point.

 

11. Smeed een band met diegene(n) die je moet overtuigen. Je hoeft niet te slijmen, maar geef een subtiel complimentje of ga even mee in de argumentatie van die persoon.
Mensen blijven immers mensen en zijn daar dus erg gevoelig voor. Zoiets effent daarenboven het pad om jouw argumentatie kracht bij te zetten. 

 

12. Mik steeds op een win-winsituatie. Vermijd machiavellistische technieken want die plaatsen jou al snel in een geïsoleerde positie. 

 

13. Last but not least: aarzel niet om jouw mening te geven want waarom zou die ook maar één eurocent minder waard zijn dan die van iemand anders? Enige nuance: meng je als onervaren beginneling niet in discussies met doorgewinterde professionals. De kans dat je dan bakzeil moet halen is immers erg groot.
 

Lundi 18 Août 2014 om 0:0

Pascal Dewulf

// //
// // //
// // // //