Niets missen van het WK en toch slagen voor je examens: het kan!

De vierjaarlijkse hoogmis van het voetbal is voor studenten een verleidelijke beproeving. Hoe zorg je ervoor dat je niets mist en toch mooie studieresultaten neerzet?

Niets missen van het WK en toch slagen voor je examens: het kan!

Feit: tijdens een WK-jaar slagen er minder jongeren voor hun examens dan tijdens een gewoon WK-jaar. De Antwerpse rector Alain Verschoren legde de slaagpercentages van 1982 tot en met 2002 naast elkaar en merkte elke vier jaar een duidelijk dip in de resultaten. Telkens er een wereldkampioenschap is, zijn er meer gebuisden.

 

Messi zien schitteren

De vierjaarlijkse hoogmis van het voetbal is voor studenten dan ook een verleidende beproeving. Filip Joos zei het op middernacht van zondag op maandag  nog bij de start van het duel tussen Argentinië en Bosnië-Herzegovina: “Bedankt om te kijken, ook als je morgen examen hebt, want er zijn belangrijker dingen in het leven, zoals Messi zien schitteren.” Wellicht kunnen verstokte voetballiefhebbers zich wel in die uitspraak vinden, maar ondertussen is de realiteit dat ook studenten die enorm van voetbal houden, toch liever de schadelijke impact van het WK op de studieresultaten zo beperkt mogelijk houden. We geven enkele tips.

 

TIP 1: Selecteer en wees matig 

Nee, je moet echt niet alle matchen zien. Maak een planning van de wedstrijden die je rechtstreeks wil bekijken. En gooi er tijdens de pouleronde zo veel mogelijk wedstrijden uit. De duels van landen als Honduras, Griekenland, Japan en Iran overslaan, zal je al heel wat tijd besparen. Het is zoals met alles: overdaad schaadt. Ook in de acht achtste finales zullen er nog duels op het programma staan met overduidelijke favorieten, zodat je die niet per se integraal hoeft te bekijken.

 

TIP 2: Kijk naar samenvattingen

En als je dan toch het gevoel hebt iets te zullen missen, kan je op www.sporza.be een samenvatting van een tiental minuten bekijken, waarin werkelijk alles zit. Het kan je eraan herinneren dat een goede samenvatting ook voor jouw cursussen onontbeerlijk is. En als je toch liever je laptop niet gebruikt om naar de samenvattingen te kijken - omdat je schrik hebt dat je dan blijft hangen - kan je je richten op overzichtsprogramma’s met samenvattingen van de wedstrijden. Op Canvas is er elke middag een herhaling van de ‘FIFA WK voetbal 2014’, op VTM is er WK-nieuws om 12.45u, 17u en rond 23.30u. De afleiding is compact, maar je mist niets van de hoogtepunten.

 

TIP 3: Tegelijk studeren en kijken lukt niet

Kijken en studeren combineren heeft geen zin. Als je kijkt is dat anderhalf uur – of iets meer als je ook de vaak grappige commentaren van Jan Mulder wil meepikken – pure ontspanning.  Voetbal kijken met je boeken voor de neus is weinig efficiënt: je studeert niet aandachtig, maar het bezorgt ook niet de nodige ontspanning. Die ontspanning moet je echter niet zoeken op een bruisend plein met een groot scherm. Blijf weg uit het verleidelijke feestgedruis en kijk thuis. Moet je studeren en is thuis of op kot de verleiding te groot om te kijken naar een wedstrijd die je nochtans uit je planning geschrapt had, ga dan naar de bibliotheek waar het je samen met andere studenten vast en zeker beter lukt om te studeren. Of zoek uit wie absoluut niet geïnteresseerd is in voetbal en zorg ervoor dat je met hem of haar wat kan studeren.

 

TIP 4: Wees gedisciplineerd 

Neem een voorbeeld aan je helden. Besef dat discipline, doorzettingsvermogen en geloof in eigen kunnen aan de basis liggen van de kwalificatie voor het WK. Dat zijn net de eigenschappen die ook jou door je examens zullen halen. Drink dus geen alcohol tijdens de examenperiode, volg gedisciplineerd het plan dat je hebt opgesteld, en probeer tijd te winnen door je eetpauzes – eten moet je toch – in te plannen tijdens een wedstrijd die je absoluut wil zien.  

Lundi 16 Juin 2014 om 9:3

Geert Degrande

// //
// // //
// // // //