Nieuwe job? 5 ex-collega’s die je te vriend moet houden

Tijdens je loopbaan zal je collega’s van allerlei allooi tegen het lijf lopen. Velen zal je na verloop van tijd niet meer herinneren, maar enkele contacten kan je maar beter koesteren. Ze zouden jouw carrière wel eens een stevige boost kunnen geven.

Nieuwe job? 5 ex-collega’s die je te vriend moet houden

1. Je baas

Als er iemand is die weet wat je waard bent, dan is hij/zij het wel. Wanneer je andere professionele horizonten gaat verkennen, zijn zij het meestal die je uitwuiven met een aanbevelingsbrief en de boodschap dat je altijd mag terugkeren. Vroeger bestond die 'terugkeerpolitiek' nauwelijks, vandaag is het in de betere bedrijven gemeengoed. Degelijke krachten zijn schaars, weet je wel.

 

2. Je mentor

Er zijn zo van die mensen die weliswaar niet in het directiecomité zetelen maar op de één of andere manier een bijzondere impact hebben op je carrière. Ze zijn gebeten door hun job en kunnen jou buiten je professionele grenzen stuwen. Noem hen professionele goeroes die in jou geloven en jouw potentieel willen laten openbloeien. Elk bedrijf heeft er wel een paar. Aan jou om ze te vinden en er de spreekwoordelijke klik mee te maken.

 

3. Je stagiair

Sommige stagiairs kunnen je van je sokken blazen. Hou contact met hen want stagiairs blijven geen stagiairs. Soms is het gewoon leuk om contact met hen te houden en te kijken hoe ze hun professionele pad effenen. Vaak komen ze op termijn (soms sneller dan je denkt) echter terecht op belangrijke posities die voor jouw netwerk op termijn erg verrijkend kunnen zijn.

 

4. Je professionele soulmate

Sommige collega’s zijn echte vertrouwenspersonen geworden: je kan er je hart bij luchten zonder dat alles als een boomerang in je gezicht terugkeert. Vaak ontmoet je hen ook buiten de werkuren om een glas te drinken. Logisch dus dat je na je ontslag het contact met deze professionele soulmates levendig houdt.

 

5. Het buitenbeentje

Je ontmoet hen tijdens een vakbeurs, een receptie of een symposium en ze vallen op door hun atypische manier van werken. Ze lijken vaak het tegenovergestelde van wat jij bent, maar dat maakt ze net zo interessant en inspirerend. Ze geven je die ideeën die van pas kunnen komen wanneer je op een kruispunt in je carrière staat. Meestal zijn zij het die voor een drastische ommekeer van je loopbaan zorgen en niet je directe collega's. Ontmoet je hen, zorg dan dat je hun kaartje kan bemachtigen want ooit zal dat van pas komen. 

Lundi 14 Avril 2014 om 14:32

Pascal Dewulf

// //
// // //
// // // //