Ontbijt in de auto of op kantoor: is het wel zo gezond?

Steeds meer mensen schrappen het huiselijke ontbijt en happen wat weg achter het stuur, in de tram of op de bus. Of ze nuttigen hun eerste maaltijd van de dag terwijl ze al voor het scherm zitten. Maar is dat wel zo gezond?

Ontbijt in de auto of op kantoor: is het wel zo gezond?

De nieuwe trend heeft natuurlijk gevolgen voor wat we zoal als ontbijt verorberen. Boterhammen smeren achter je scherm is weinig waarschijnlijk. Zelfs cornflakes blijken te omslachtig om ze – met melk én kom én lepel - mee te zeulen naar kantoor.  In Groot-Brittannië is er door de komst van de ‘deskfasters’ al sprake van een terugval van 15 procent van de inkomsten. In de plaats van die traditionele boterhammen en granen grijpen computer-ontbijters liever naar hapklare yoghurtdrinks, granenrepen, ontbijtkoekjes, rijstwafels of gebakjes. Wat telt is dat het om relatief kleine handige en kant- en klare producten gaat, die geen gedoe vragen om ze op te warmen of uit te gieten. 

 

Veel fruit, geen koekjes

Moeten we dit zien als een negatieve evolutie? Het ontbijt is en blijft in de ogen van voedingsdeskundigen toch de belangrijkste maaltijd van de dag, dé maaltijd die je absoluut niet mag overslaan? “Ook wie tijdens de week een aantal dagen deskfast, kan daaraan tegemoet komen”, vinden trendwatchers. “Belangrijk is om te letten op wat je eet. Neem voldoende fruit, yoghurt en groenten. Laat je niet verleiden tot te gesuikerde happen zoals het geval is bij heel wat ontbijtkoekjes en granenrepen.”

 

Voordeel?

Deskfasten heeft trouwens voor de meeste werknemers nog een voordeel. De meerderheid van de mensen functioneert en presteert het best gedurende de eerste uren van de dag. Wie die zo snel mogelijk op zijn werkplek doorbrengt, kan zo behoorlijk wat tijdswinst boeken doordat het werk efficiënter gebeurt. Het overwegen waard dus. Alleen uitkijken dat het geen kleverige bedoening wordt. 

Mardi 18 Septembre 2012 om 10:4

Kari Van Hoorick

// //
// // //
// // // //