Promotie gemist: 4 tips om erover te raken

Ontslag, een gemiste promotie, een project waarin je in een team terechtkomt van mensen met wie het niet klikt,… er zijn tientallen mogelijke oorzaken waardoor je niet goed in je vel zit. Dat de ene daar gemakkelijker mee kan omgaan dan de andere heeft te maken met veerkracht. Het goede nieuws is dat je die zelf kan ontwikkelen.

Promotie gemist: 4 tips om erover te raken

Duizenden boeken leren ons over gelukkig zijn, maar over hoe we moeten omgaan met verdriet, klappen die we al dan niet als zwaar ervaren en pech, zijn veel minder handleidingen beschikbaar. “Je moet je daar over zetten”, klinkt het veelal nogal luchtig. Maar dat is zowel privé als professioneel gemakkelijker gezegd dan gedaan, al zijn er natuurlijk mensen die bij een gemiste promotie al na een uurtje de schouders ophalen en zeggen “volgende keer beter”.

 

Zo word je veerkrachtiger

Dat heeft met veerkracht te maken: de capaciteit om flexibel om te gaan met veranderingen, om van de klappen die je krijgt te leren, er een plaats aan te geven en ook de positieve keerzijde van de medaille te zien. Hoewel veerkracht te maken heeft met persoonlijkheid, blijkt uit onderzoek dat veerkrachtige mensen een aantal gedragspatronen vertonen die eigenlijk binnen ieders handbereik liggen:

 

  1. Ze aanvaarden de situatie waarin ze verkeren en gaan er niet meer tegen vechten als tegen windmolens. Loslaten schept nieuwe kansen lijkt hun motto te zijn.
  2. Ze gaan ervan uit dat er altijd meer oplossingen dan problemen zijn en proberen hun tegenslagen te vertalen in een doel. Wat kunnen ze eruit leren en hoe kunnen ze die kennis in de toekomst gebruiken?
  3. Ze zijn open en eerlijk over hun situatie en aarzelen niet om de hulp van anderen in de roepen als ze er zelf niet uit geraken
  4. Ze zien heel goed in dat na regen zonneschijn komt, maar ze verwachten na een immense stortbui niet meteen wekenlang een stralende hemel. Ze zijn al blij met een klein zonnestraaltje dat door het wolkendek priemt en zien dat als een eerste stap naar een verdere positieve ontwikkeling.

Voorbeeld: Piet Huysentruyt

Sommige mensen stoten pas door naar de top nadat ze heel wat pech en tegenslagen te verwerken hebben gekregen. Hun veerkracht heeft hen sterker gemaakt. Denk maar aan televisiekok Piet Huysentruyt wiens restaurant failliet ging en van wie de televisie eerst niets moest weten. Maar de man leerde uit elke tegenslag en groeide uit tot een Midas die alles wat hij aanraakte in goud leek te veranderen. Of denk aan schrijfster J.K Rowling die uitgroeide tot één van de rijkste vrouwen ter wereld nadat diverse uitgeverijen eerst niets moesten hebben van haar Harry Potter-boeken.

 

Niet alleen melk en honing

En zo zijn er nog tal van andere voorbeelden. Als je beseft dat het leven niet alleen maar melk en honing is, maar af en toe ook een forse scheut azijn, dan leg je al een goede basis om meer veerkracht te krijgen. Relativeer dus: niemand ligt wakker van jouw mislukkingen, dus waarom zou je er zelf zo zwaar aan blijven tillen? 

Mardi 20 Août 2013 om 12:35

Geert Degrande

// //
// // //
// // // //