Search Engine Solliciteren: zo val je op in een cv-databank

Omdat rekruteerders zodanig veel cv’s ontvangen, maken ze in toenemende mate gebruik van Applicant Tracking Systems, zeg maar robots die de gegevensstroom automatisch verwerken. Slechte cv’s kunnen op die manier automatisch in de prullenmand belanden. Hoe omzeil je de robot?

Search Engine Solliciteren: zo val je op in een cv-databank

Van SEO en SEA – respectievelijk search engine optimization  en search engine advertising – heb je ongetwijfeld al gehoord. Maar wist je dat je ook aan ‘search engine solliciteren’ moet doen? Alleen zo zorg je ervoor dat je niet automatisch in het verdomhoekje belandt. Omdat rekruteerders zodanig veel cv’s ontvangen, maken ze in toenemende mate gebruik van ATS-programma’s (Applicant Tracking Systems), zeg maar robots die de gegevensstroom automatisch verwerken. Slechte cv’s kunnen op die manier automatisch in de prullenmand belanden. Aan jou dus om de robot van de rekruteerder te omzeilen en de juiste sleutelwoorden in je cv te verwerken. Wat kan je doen?

 

Gebruik de woorden uit de vacature

Duik in de vacaturetekst en haal er de sleutelwoorden uit de profielschets uit.

  • Bijvoorbeeld: Is het bedrijf bijvoorbeeld op zoek naar een communicatieverantwoordelijke voor een sportmarketingbureau die ook leiding geeft, instaat voor de ontwikkeling, realisatie en evaluatie van de interne en externe marketingbeleidsplannen en zorgt voor middelen om het imago en de uitstraling van de sport te optimaliseren. Dan zijn het de vetgedrukte woorden die je zeker ook in je brief moet opnemen.

 

Zoek synoniemen

Toegegeven, je zal wat aan je tekst moeten vijlen voor hij op punt staat, want het is ook niet de bedoeling dat de rekruteerder, als je tekst voorbij de robot geraakt is, ziet dat je meteen alle trefwoorden uit de profielomschrijving gebruikt hebt en in dezelfde volgorde hebt gezet. Pak er dus meteen een synoniemenwoordenboek bij en gebruik onder meer ook onder handen nemen, aan het hoofd staan, ontplooien, waarmaken, beoordelen.

 

Schaaf, en blijf schaven

Nog meer dan vroeger laat je dus best je motivatiebrief door een aantal mensen nalezen. Blijf eraan schaven tot hij goed zit en tot je zeker bent dat je zo veel mogelijk woorden uit de taakomschrijving hebt gebruikt. Het is de eerste, maar belangrijke stap, om je brief voorbij de robot te krijgen en om als pionier in SES-solliciteren een uitnodiging te krijgen voor een gesprek. 

Lundi 26 Mai 2014 om 12:13

Geert Degrande

// //
// // //
// // // //