Slechte slaper? 4 tips voor een betere nachtrust

Heb je moeite om je ogen open te houden tijdens de les of op kantoor? Dan is het misschien wel tijd om je slaapgewoonten kritisch te bekijken. Wie genoeg nachtrust krijgt, voelt zich overdag immers een stuk alerter.

Slechte slaper? 4 tips voor een betere nachtrust

We leven allemaal tot op zekere hoogte volgens ingesleten patronen, die niet noodzakelijk bevorderlijk zijn voor onze gezondheid. Door ons drukke bestaan hebben we bovendien de neiging om aan onze slaaptijd te morrelen, en dat wreekt zich op lange termijn. Je concentratievermogen gaat erop achteruit, om nog maar te zwijgen over je humeur. Nochtans hebben de meesten genoeg aan 7 uur slaap per nacht. Een paar simpele tips kunnen je op het goede spoor zetten.

 

1. Zoek je bioritme

Het is in de eerste plaats zaak om je bioritme terug te vinden. Ga elke dag ongeveer op dezelfde tijd slapen, en vecht vooral niet tegen de vermoeidheid om dat ene tv-programma nog te zien.

 

2. Drink geen slaapmutsjes

Vermijd alcohol in de uren voor je gaat slapen, hoe groot de verleiding ook is om een 'slaapmutsje' achterover te slaan. Op korte termijn word je er slaperig van, maar alcohol is wel degelijk een stimulerend middel. Bovendien vermindert het de kwaliteit van je slaap. Hetzelfde geldt uiteraard voor koffie, dat uren na het drinken je lichaam nog aanspoort om actief te blijven. Cafeïnevrije koffie is een goed alternatief als je het écht niet kan laten.

 

3. Doe iets rustigs 's avonds

Het is een goed idee om een ontspannende routine op te bouwen in het uur voor je naar bed trekt. De ene leest graag een stukje, de andere gaat liever in bad. Ook muziek luisteren werkt voor velen.

 

4. Sta weer op als je niet kunt slapen

Als je toch de slaap niet kan vatten, is het beter om na 15 of 20 minuten weer op te staan en iets anders te doen tot je je moe genoeg voelt.

Lundi 16 Novembre 2015 om 12:0

Manu Sinjan

// //
// // //
// // // //