Sollicitatiegesprek: wat vertel je met je handdruk?

Handjes schudden bij het begin en/of einde van een sollicitatiegesprek: hele boeken zijn er ondertussen al over geschreven. Sommigen vinden het onzin maar het moet gezegd: er is nooit rook zonder vuur. Dit zijn alvast de dingen die je hoort te weten wanneer je je toekomstige baas de hand reikt.

Sollicitatiegesprek: wat vertel je met je handdruk?

De geschiedenis van de handdruk gaat eeuwen terug in de tijd. Op afbeeldingen die dateren van vijf eeuwen voor Christus zijn al mensen te zien die mekaar de hand schudden. Er gaan heel wat theorieën over het waarom maar algemeen wordt aangenomen dat het in historisch perspectief een symbool zou zijn van vrede waarbij men mekaar tegemoet treedt zonder wapens. Dat lijkt alvast plausibel, ook wanneer je bijvoorbeeld je baas voor de eerste keer ontmoet. Vandaag heeft een handdruk in die optiek uiteraard niets meer met wapendracht te maken maar wel met het feit dat je uitdrukt dat je mekaars aanwezigheid op prijs stelt.

 

Noch te weinig, noch te veel

Een goede handdruk vertrekt vanuit je elleboog, niet je schouders. Wanneer je de hand schudt, schud je effectief een drietal keer met je hand en doet je gesprekspartner hetzelfde. Schud je meer dan drie keer, dan zal dat vreemd overkomen. Schud je echter te weinig, dan kan dat afstandelijk of arrogant lijken. Zorg dat de schuddende beweging beheerst is en knijp de hand van je gesprekspartner daarbij niet plat. Een stevige handdruk om blijk te geven van je zelfvertrouwen is voldoende. Heb je bijvoorbeeld een drankje of je mobiele telefoon in je hand, zorg dan altijd dat je die in je linkerhand hebt waardoor je rechterhand vrij blijft om de hand te schudden. Leuk detail: met een handdruk kan je al een stukje van je gesprekspartner ontdekken. Voelt de handdruk vloeiend en comfortabel aan dan gaan jullie het zeker kunnen vinden met mekaar. Voelt hij stroef of tegendraads aan, dan vloeit de energie mogelijk niet op dezelfde manier of is je gesprekspartner (of jijzelf) niet van de makkelijkste.

 

Sta recht

Het gaat er echter niet enkel om dat je op de juiste manier de hand schudt. Ook een aantal regels tijdens het handen schudden mag je niet vergeten. Zo is het een absolute must dat je rechtstaat wanneer je een handdruk uitwisselt. Het is een manier om je aanwezigheid te bevestigen. Je staat recht tegenover de man of vrouw die je de hand schudt en je zegt met die houding eigenlijk: 'dit ben ik, hier sta ik voor'. Dat is een beetje zoals wanneer ridders in de middeleeuwen het vizier van hun helm naar boven klikten, om hun tegenstander in de ogen te kijken. Je moet je baas uiteraard niet als een tegenstander zien, maar het principe blijft hetzelfde: je staat er als man of vrouw. Dat is wat je met die handdruk van jou wil zeggen. Samen met een handdruk hoor je jezelf ook voor te stellen met naam en toenaam. Ideaal is dat je bij het handen schudden een miniseconde wacht om je naam te zeggen waardoor je de volle aandacht van je gesprekspartner hebt. Kijk hem of haar daarbij recht in de ogen.

 

Lady fingers

Dames hebben soms wel eens specifieke problemen wanneer het op handjes schudden aankomt. Dat is niet zozeer te wijten aan het feit dat ze het liever niet willen, vaak hebben ze het gewoon niet aangeleerd. Vrouwen krijgen en geven immers vaker een kus op de wang, maar wanneer je iemand voor het eerst ontmoet komt dat uiteraard vreemd over. Een stevige handdruk is dan ook een must om je eveneens als doorgewinterde vrouwelijke business professional te profileren. Sterker nog: onderzoek heeft uitgewezen dat vrouwen met een stevige handdruk, net als hun mannelijke collega's, hun droomjob sneller in de wacht slepen. Vermijd in die context ook de zogenaamde lady fingers waarbij je enkel je vingers aanbiedt. Heel vreemd en totaal not done. 

Mardi 3 Septembre 2013 om 10:0

Pascal Dewulf

// //
// // //
// // // //