Solliciteren: 7 tips voor langdurig werkloze starters

Langdurig zonder job zitten is niet bepaald een pretje. Sterker nog: wanneer je gedurende lange tijd niet actief bent op de arbeidsmarkt, vermindert je marktwaarde. Wat kan je doen om interessant te blijven voor werkgevers?

Solliciteren: 7 tips voor langdurig werkloze starters

1. Upskill

Vrij vertaald betekent dit dat je arbeidsluwe periodes gebruikt om jezelf bij te scholen. Op die manier vergroot je niet enkel je vaardigheden maar ook je zelfvertrouwen. Dat laatste is vaak immers iets dat wel al eens een deuk krijgt wanneer je lange tijd zonder job zit. Cursussen en bijscholingen zijn bovendien interessante plekken om jezelf naar een nieuwe job te netwerken.

 

2. Krijg een voet tussen de deur

Dat doe je bijvoorbeeld door stage te lopen. De overheid wil op dat vlak meer stageplaatsen creëren als opstapje naar een echte job, instapstages noemen ze het. Opgelet, kijk of je reële kansen hebt op een job via zo'n stage en ga niet langdurig (onbetaalde) stages zitten lopen.

 

3. Heb een verhaal

Je zit uiteraard niet in de meest gunstige positie wanneer je langdurig werkloos bent maar alles staat of valt met de uitleg die je daarvoor hebt. Gebruik je tijd dus om een ijzersterk en coherent verhaal samen te stellen. Opgelet: dat verhaal hoort geen roman te zijn maar wel degelijk het echte verhaal waarom je gedurende lange tijd niet actief was op de arbeidsmarkt. De bewoordingen, de anekdotes, de manier waarop je het brengt kunnen op dat vlak een wereld van verschil maken. Bottom line: heel wat werkgevers zijn bereid kansen te geven aan mensen die weten waarover ze spreken, waar ze naartoe willen en die positief voor de dag komen.

 

4. Blijf enthousiast

Toegegeven, het is niet altijd makkelijk om enthousiast te blijven na tientallen sollicitaties en na weer eens van het kastje naar de muur verwezen te worden. Laat je daardoor mentaal echter niet overrompelen en blijf ervoor gaan. Uiteindelijk zal je het verschil maken. Wanneer je eindelijk op gesprek mag, wees dan enthousiast over het bedrijf en laat oprechte interesse zien.

 

5. Mik ook op tijdelijk werk

Hou er niet aan vast om per se die vaste job in de wacht te slepen. Ga eveneens op zoek in het tijdelijke circuit. Het is niet omdat je werk met een bepaalde contractduur doet, dat dit minderwaardig zou zijn. Die tijd is al lichtjaren voorbij. Sterker nog: naar de toekomst toe zal interimarbeid (of tijdelijke jobs op bijvoorbeeld projectbasis) meer regel dan uitzondering worden.

 

6. Zoek je oude werkgever op

Ben je in het verleden wel al bij een aantal werkgevers aan de slag geweest ? Aarzel dan niet om hen te contacteren. Je zou verbaasd zijn hoeveel werkgevers je terug in huis halen. De trend van die hernieuwde (professionele) liefde zit trouwens enorm in de lift. Opgelet, doe dit enkel wanneer je ook ooit op goede voet hebt afscheid genomen bij die werkgever. 

 

7. Kies een mentor 

Laat je begeleiden door iemand op weg naar die nieuwe job. Dat kan iemand van een gespecialiseerd kantoor zijn, een voormalige collega of gewoon iemand die je in vertrouwen kan nemen (familie of vrienden). Zo heb je een sparring partner die jou op je sterke en minder sterke kanten kan wijzen.

Mercredi 10 Juin 2015 om 14:51

Pascal Dewulf

// //
// // //
// // // //