Solliciteren: 9 manieren om het gesprek te sturen

Wie de taal van zijn lichaam begrijpt, heeft een flink streepje voor tijdens een sollicitatiegesprek. Je hebt niet alleen snel door wat de rekruteerder over je denkt, je kan het gesprek ook zelf sturen. Volgende tips kunnen je daarbij helpen.

Solliciteren: 9 manieren om het gesprek te sturen

1. Kantel je je hoofd naar rechts tijdens bijvoorbeeld een sollicitatiegesprek, dan lijk je betrouwbaar en professioneel. Kantel je je hoofd daarentegen naar links dan kan het zijn dat je de persoon met wie je in gesprek bent aantrekkelijk vindt. De ene geste kan dus naar een droombaan leiden, de andere mogelijk naar een date.

 

2.Kruis je armen tijdens een moeilijke vraag dan kan je gesprekspartner daaruit op maken dat je een defensieve houding aanneemt en je dus niet graag in je kaarten laat kijken.

 

3. Wil je uitstralen dat je oprecht geïnteresseerd bent in je gesprekspartner ga dan rechtop zitten met je rug tegen de leuning van je stoel. Wil je je interesse extra accentueren tijdens het gesprek, leun dan regelmatig discreet in de richting van jouw gesprekspartner wanneer die iets zegt.

 

4. Door met je handen een piramide te vormen waarbij je de toppen van je vingers tegen elkaar houdt, uit je een gevoel van vertrouwen en concentratie.

 

5. Vermijd absoluut om tijdens een gesprek met je ogen te rollen en zo een 'oh, mijn God' signaal te geven.

 

6. Openheid accentueer je door te lachen zonder je lippen op mekaar te persen, door met open handen te praten of je jasje (voor mannen) te openen wanneer je gaat zitten voor een gesprek.

 

7. Zenuwachtigheid zet je lichamelijk in de verf door te frunniken aan jezelf, je keel voortdurend te schrappen, met je handen aan je gezicht te zitten, door je haar te woelen, neurotisch te glimlachen, je handen tegen mekaar zitten persen of door met je vingers op tafels of stoelen zitten te tikken.

 

8. Zelfvertrouwen zet je in de kijker door voorover te leunen richting je gesprekspartner, door rechtstreeks oogcontact, door je armen ontspannen langs je  lichaam te houden, door je gelaat in het algemeen en kin in het bijzonder rechtop te houden, door rechtop te zitten in je stoel of regelmatig ontspannen te glimlachen maar ook door je handen in mekaar te verstrengelen - alsof je aan het bidden bent - wanneer je wat zegt. Verder zijn de klassiekers absoluut van tel: een zelfverzekerde handdruk en ook beheerste bewegingen maken.

 

9. Defensief of onbetrouwbaar kom je over wanneer je voortdurend je voorhoofd fronst, je ogen tijdens een gesprek regelmatig tot spleetjes knijpt, je armen over mekaar kruist, je afwendt van je gesprekspartner, je naar de grond kijkt terwijl je aan de praat bent of wanneer je met je hand tegen de achterkant van je nek wrijft tijdens een statement.

Lundi 18 Août 2014 om 0:0

Pascal Dewulf

// //
// // //
// // // //