Solliciteren in crisistijd: 5 gouden tips

Veel werkgevers zijn in tijden van economische crisis niet actief op zoek naar nieuwe mensen, maar ze zullen wél toehappen als zich een witte raaf aandient. Zo zorg je ervoor dat ze jou opmerken!

Solliciteren in crisistijd: 5 gouden tips

1. Ga voor kwaliteit

Een profiel invullen op de grote jobsites kan iedereen, en het is een etappe die je zeker niet moet overslaan. Maar kijk ook verder dan je neus lang is en ga op zoek naar jobkanalen die specifiek zijn voor de sector waarin jij je vleugels wil uitslaan. Als je de juiste kanalen gevonden hebt, moet je natuurlijk extra zorg besteden aan je presentatie.

 

2. Laat je gezicht zien!

Niets is zo simpel als een stapel cv's printen en een rondje maken langs alle bedrijven of organisaties waar je graag voor zou werken, maar bijna niemand doet het! Je stapt gewoon binnen en vraagt of je jezelf even mag voorstellen bij een verantwoordelijke. Als dat niet kan, maak je ter plekke een afspraak. Veel kans dat mensen onder de indruk zijn van je zin voor initiatief, en het geeft je meteen een idee van hoe het er aan toegaat op de werkplek van je dromen.

 

3. Gebruik je netwerk

Als Facebook ons één ding leert, dan is het wel dat de wereld heel klein is. En het wordt ook steeds eenvoudiger om kennissen te vinden die bevriend zijn met de ceo of de hr-directeur van het bedrijf waar jij wil werken. Vraag hen om je sollicitatie te ondersteunen met een telefoontje of mail.

 

4. Organiseer jezelf

Terwijl je solliciteert, heb je contact met tientallen mensen die actief zijn in de branche waar jij aan de slag wil. Als je een positieve indruk hebt nagelaten, loont het absoluut de moeite om contact met hen te houden. Documenteer dus elke stap in je zoektocht naar werk en blijf je relaties onderhouden.

 

5. Wees hardnekkig

Jonge mensen laten zich makkelijk ontmoedigen als ze geen reactie krijgen op hun sollicitatie. Laat je niet afschrikken, maar bel gewoon om te vragen of de hr-afdeling al nieuws voor je heeft. Zorg er wel voor dat je niet verongelijkt overkomt en benadruk dat de functie je enorm interesseert.

Lundi 19 Mars 2012 om 15:56

Manu Sinjan

// //
// // //
// // // //