Solliciteren op een interne vacature zonder bruggen op te blazen

Ook als je een job gevonden hebt waarin je je goed voelt en voor een bedrijf werkt dat je ligt, kunnen zich omstandigheden voordoen waarin je met kopzorgen zit. Wat als je bijvoorbeeld geïnteresseerd bent in interne vacature?

Solliciteren op een interne vacature zonder bruggen op te blazen

Stel bijvoorbeeld dat je een erg goed rapport krijgt van je overste en dat het erg goed klikt met je collega’s, maar dat je toch wilt solliciteren op een interne vacature omdat je denkt dat je carrière zo sneller in een stroomversnelling kan geraken. Hoe ga je daarmee om? Zal men het niet raar vinden dat je toch wil verkassen? Hoe breng je je overste op de hoogte zonder daarbij bruggen te verbranden?

 

Wees eerlijk en open…

Misschien is het feit dat je wil solliciteren op een interne vacature wel minder problematisch dan je denkt. Veel bedrijven doen tegenwoordig inspanningen om de interne mobiliteit te bevorderen en juichen misschien wel toe dat je iemand bent die de moed heeft om te veranderen. Hoe eerder je je baas informeert, hoe prettiger die dat dan ook zal vinden. Het is daarom aangewezen om je leidinggevende al op de hoogte te brengen vóór je effectief gaat solliciteren. Hij of zij zal je openheid en eerlijkheid op prijs stellen en kan zich dan bovendien ook al voorbereiden op jouw mogelijke vertrek. Hoewel  het ook menselijk is dat je leidinggevende het toch een beetje vervelend vindt dat de kennis en de ervaring die je al had opgebouwd door je vertrek nu uit zijn of haar afdeling zullen verdwijnen, zal bij een goede leidinggevende toch altijd het collectieve belang primeren.  

 

 …ook als de relatie niet optimaal is…

Natuurlijk is openheid en transparantie een stuk makkelijker als het goed klikt met je leidinggevende. Maar ook in het tegenovergestelde geval doe je best niets achter de rug. Al was het alleen maar omdat je nieuwe leidinggevende ook geen problemen zal willen met je huidige leidinggevende. Wanneer je je huidige manager inlicht, zal je nieuwe overste dat dus zeker ook waarderen. Vergeet ook niet dat er een relatief grote kans is dat de verantwoordelijke van je nieuwe afdeling zijn of haar collega van de afdeling waar je nu werkt, zal opbellen om eens te vragen welk type medewerker je eigenlijk bent. Want ook voor je nieuwe manager is het belangrijk om te weten welk vlees er in de kuip komt: een pietje precies of een creatieve chaoot, om maar iets te zeggen. 

 

…en wees voorbereid op vragen

 Als je om een bepaalde reden toch intern solliciteert zonder daar je huidige leidinggevende van op de hoogte te brengen, is het aangewezen om je voor te bereiden op de vragen die hoe dan ook zullen komen als je initiatief bekend geraakt. Zeg in dat geval eerlijk aan je manager dat je niets hebt gemeld omdat  je voor een negatieve reactie vreesde of  omdat je nog niet zeker wist of de openstaande vacature wel de juiste functie voor jou zou zijn.  Zo kan je voor een stuk nog je vel redden, maar het is dus beter om alles open en eerlijk te zeggen, zeker omdat je op die manier ook geen bruggen opblaast voor het geval de interne sollicitatie niet zou lukken. In ieder geval doe je er ook goed aan te benadrukken dat je je huidige functie nog altijd leuk vindt, maar dat je je toch ook aangesproken voelt door een andere uitdaging binnen het bedrijf.

Mardi 25 Mars 2014 om 11:12

Geert Degrande

// //
// // //
// // // //