Sport is passie en zonder passie geen carrière

Passie kenmerkt sporters. Passie is ook wat je nodig hebt om potentiële werkgevers van je competenties te overtuigen en om je zelf goed te voelen in je werk.

Sport is passie en zonder passie geen carrière

In die zin is het niet onlogisch dat sporten, zeker als je het in een team doet, ook een positieve impact heeft op je carrière. Tot die conclusie komt alvast een recente studie van de universiteit in het Zwitserse Sankt-Gallen.

 

Van Lionel Messi tot Astrid Bryan 

Elke dag voeren organisaties – welke producten of diensten ze ook aanbieden – een messcherpe concurrentiestrijd. En meer en meer komen ze tot het besef dat ze die alleen kunnen winnen dankzij het talent van hun medewerkers en dankzij de gedrevenheid en het geloof van die medewerkers in wat ze doen. Andere bedrijven en consumenten kopen immers geen producten van “naamloze” organisaties, maar vooral van mensen die ze leuk vinden. Vandaar dat bekende persoonlijkheden, van Lionel Messi tot Astrid Bryan, miljoenen binnenrijven om reclame te maken voor producten en diensten. 

 

Autoriteit en passie

Als je logisch doordenkt, betekent dit dat ook jij bedrijven kan overtuigen om met jou in zee te gaan als je aantoont dat je autoriteit hebt. Natuurlijk moet je daarbij niet proberen zelf een Messi of een Bryan te worden, maar wat je wel moet doen is tonen dat je gepassioneerd bent en dat je je passie ook op anderen kan overbrengen.  Met passie verwerf je immers ook autoriteit. Een mooi voorbeeld is dat van Marc Filipson, de topman van de Brusselse boekhandel Filigranes. Terwijl veel andere boekhandels het moeilijk hebben, doet die het uitstekend. Passie voor het vak is daarbij het sleutelwoord.  En passie kunnen we vaak associëren met sport. Als je voor je werk dezelfde passie aan de dag kan leggen als deze die je hebt als fan van een sportteam of beter nog als fanatieke sportbeoefenaar, is dit dan ook min of meer een garantie om de job van je dromen te vinden.  Als je in je cv of in je motivatiebrief vertelt over een passie voor sport, vergroot je je kansen op een job en op een snelle ontwikkeling van je carrière
 

Passie en openheid

Volgens een studie van de universiteit van Sankt-Gallen in Zwitserland verloopt de zoektocht naar een job succesvoller voor wie een teamsport beoefent.  De onderzoekers verwijzen trouwens niet enkel naar de passie die daarvoor nodig is. Ze benadrukken ook dat wie een teamsport uitoefent, rekening leert houden met anderen, openstaat voor andermans ideeën en vriendelijker is tegenover de medemens. Dat zijn stuk voor stuk kwaliteiten waarmee je in de dagelijkse strijd tegen je concurrenten voor een job of voor promotie ook een streepje voor hebt. Kortom, sporten is niet alleen goed voor lichaam en geest, het is, zeker als je een teamsport beoefent, ook goed voor je carrière.

Mardi 19 Novembre 2013 om 11:24

Geert Degrande

// //
// // //
// // // //