Sporten op het werk: doe jij al mee?

Met de fiets naar het werk gaan is een aantrekkelijk idee, maar het is zeker niet voor iedereen weggelegd. Maar misschien kunnen we wel leren bewegen op de werkvloer zelf? We zouden er in elk geval fitter en blijer van worden, stellen wetenschappers.

Sporten op het werk: doe jij al mee?

Niet iedereen is waaghals genoeg om zich op twee wielen in de Brusselse heksenketel te wagen, maar met wat lichaamsbeweging op kantoor is niets mis. Steeds meer mensen ondervinden immers de nadelen van een zittende levensstijl, waarvoor wij mensen nu eenmaal niet gemaakt zijn.

 

Rugproblemen en muisarmen zijn aan de orde van de dag, en op langere termijn zou kantoorwerk volgens specialisten leiden tot hartziekte, zwaarlijvigheid en suikerziekte.

 

Fietsen op het werk

Wetenschappers van de Amerikaanse universiteit van East Carolina trokken daarom met een paar aangepaste hometrainers naar een groot kantoor.

 

Tijdens het experiment kregen 18 medewerkers een maand lang de kans om de fietsen te gebruiken tijdens het werk. Wat bleek? Gemiddeld zetten de proefkonijnen 12 van de 20 dagen hun benen aan het werk, en dat gedurende 23 minuten per sessie.

 

De onderzoekers geven in het British Journal of Sports Medicine wel toe dat de motivatie om een rondje stationair te fietsen geleidelijk afnam naarmate de maand vorderde. Het nieuwe was er een beetje af, luidt de verklaring, en er was eigenlijk nood aan bijkomende motivatie om te blijven bewegen. Misschien toch maar een Tour de Bureau organiseren, met een magnum champagne voor de ijverigste fietser van de maand?

 

Waar is de douche?

Je moet trouwens geen Einstein zijn om nog een paar problemen te spotten. Net zoals voor de moedige zielen die met de fiets naar het werk bollen, kan het ontbreken van een kleedkamer en/of douche een obstakel zijn. Een mens wil tenslotte niet zweterig op een belangrijke vergadering verschijnen. En hoe komt het over als je tijdens het trainen een belangrijk telefoontje krijgt? Dan maar hijgen aan de lijn?

 

Voor al die problemen valt natuurlijk een oplossing te bedenken, met een beetje planning en vooral veel goede wil. Werkgevers zouden er in elk geval goed aan doen om na te denken over investeringen in deze richting. Gezonde medewerkers zijn namelijk minder vaak afwezig, hun motivatie is sterker en ze presteren aantoonbaar beter.


De vraagt blijft natuurlijk of werknemers bereid zijn om deel te nemen aan dit soort programma’s, en of ze misschien niet beter hun medewerkers een abonnement bij een fitnessclub aanbieden. Het is alleszins de moeite waard om na te denken hoe je mensen kan aanzetten tot wat meer beweging, al was het maar door één dag per week een gezamenlijke sportactiviteit te organiseren. Wedden dat het aantal deelnemers razendsnel toeneemt als je hen voor de gelegenheid een uurtje eerder laat stoppen?

Lundi 16 Mars 2015 om 12:0

Manu Sinjan

// //
// // //
// // // //