Stage in de haven van Rotterdam

Mathias Somers (24) uit Blaasveld studeert Logistiek Management aan de Karel de Grote Hogeschool in Antwerpen. Voor zijn stage verblijft hij momenteel twee maanden in Rotterdam, een havenstad waar hij zijn talenten kan botvieren.

Stage in de haven van Rotterdam

Waarom koos je voor deze studie?
De maritieme wereld heeft me altijd al gefascineerd en is me eigenlijk een beetje met de paplepel ingegoten. Mijn grootvader was vroeger ‘kapitein ter lange omvaart’ en vervolgens ‘natiebaas’ in de haven van Antwerpen. Mijn moeder is momenteel Managing Director van de Willebroekse inlandterminal TCT Belgium nv en Head of Sales van het European Gateway Services netwerk, waar ook TCT Belgium tot behoort. Tijdens het avondeten en op familiefeestjes wordt er dan ook vaak over het maritieme en logistiek gepraat. Het was een ‘logische’ keuze.

En toen bood zich een stage in Rotterdam aan… Was er een selectieprocedure?
Niet echt. De logistieke sector is een sector waar netwerken steeds belangrijker wordt. Via de zakelijke connecties van mijn moeder heb ik kunnen polsen of er stageplaatsen beschikbaar waren binnen het operationele gebeuren van ECT. Toevallig zocht zij een stagiair.

Wat voor taken krijg je?
Mijn stage bestaat hoofdzakelijk uit één groots project, namelijk het onderzoeken naar de mogelijkheden van een Customer Support Desk op de Delta terminal. Ik doorloop alle afdelingen van het operationele gebeuren en krijg een goed beeld van hoe een deep sea terminal functioneert. Ik interview de medewerkers (van bediende tot management) en verdiep me in de huidige werkprocedures. Wekelijks rapporteer ik mijn voortgang aan het operationeel management. Het doel van zo’n Customer Support Desk is de kwaliteit van het operationele proces te verbeteren, wat resulteert in een betere service naar de klant toe en het ontlasten van de operationele medewerkers. Op basis van dit onderzoek zal het management een beslissing nemen.

Wat hoop je te leren?
Ik zou graag een commerciële functie uitoefenen, waarvoor ik nu operationele kennis hoop te vergaren. Je moet tenslotte weten wat je verkoopt, en deze stage is hiervoor ideaal.

Hoe bevalt het leven in Rotterdam?
Rotterdam is een moderne stad met voor elk wat wils. Er zijn er tal van leuke winkelstraten, bars en eetgelegenheden op diverse indrukwekkende locaties. Ik ben in ieder geval verkocht!

Heb je al toekomstplannen of concreet zicht op een job?
Op dit moment heb ik al een contract van onbepaalde duur op zak. Afgelopen zomer en gedurende de periode januari – maart werkte ik als jobstudent bij de Franse rederij CMA CGM te Antwerpen. Op mijn voorlaatste werkdag kreeg ik een contractvoorstel aangeboden om na mijn stage vast in dienst te treden. Er is een aangename werkomgeving met zicht op doorgroeimogelijkheden, dus ik heb niet getwijfeld om mijn handtekening onder het contract te zetten.

Vendredi 22 Mai 2015 om 14:40

Eveline Janssens

// //
// // //
// // // //