Studenten verwachten 1.500 euro netto als eerste loon

Zou je durven liegen op je sollicitatiegesprek? Vind je dat je toegang moet hebben op Facebook op het werk? Ben je bereid te verhuizen voor je job? Naar jaarlijkse gewoonte peilde Go Magazine naar de jobwensen en -verwachtingen van zo'n 3.000 jongeren. Dit zijn de resultaten.

Studenten verwachten 1.500 euro netto als eerste loon

Hoe kijken studenten en starters naar de arbeidsmarkt? Naar jaarlijkse gewoonte peilde Go Starters bij ruim 3.000 Belgische jongeren naar hun verwachtingen en wensen rond werk. Dit zijn de opvallendste conclusies.

 

Startloon: meer dan 1.500 euro netto

De helft van de studenten verwacht in zijn eerste job meer dan 1.500 euro netto te verdienen.  Vooral mannen zijn opvallend optimistisch over hun eerste loon: liefst 1 op 3 denkt meer dan 1.750 euro netto op zijn bankrekening te vinden. Vrouwelijke studenten zijn een pak gematigder in hun verwachtingen: ongeveer de helft schat het eerste loon tussen 1.250 en 1.500 euro netto. Nog opvallend, 1 op 5 studenten is niet bereid om zijn looneisen bij te sturen.

 

Extralegale voordelen: maaltijdcheques op 1

Vragen we de studenten op welke extralegale voordelen ze in hun job het meest kans maken, dan scoren de maaltijdcheques en de hospitalisatieverzekering erg goed. Deze laatste is vooral bij de Nederlandstalige studenten populair: liefst 47,2% zet de hospitalisatieverzekering in zijn top 3. Bij de Franstalige studenten is dat ‘slechts’ 25,5%. De bedrijfswagen valt net buiten de top 5: ruim 1 op 5 studenten acht de kans reëel dat hij een bedrijfswagen krijgt.

 

Facebook op het werk: geen must voor generatie Y

28,5% van de jongeren vindt dat werkgevers Facebook en andere socialenetwerksites zouden moeten toelaten op het werk. 45,7% is daar niet van overtuigd. Leggen we diezelfde vraag voor aan starters met enkele maanden tot enkele jaren ervaring, dan komen we tot gelijkaardige percentages. Tegen alle verwachtingen in is Facebook voor jongeren dus geen must op de werkvloer.

 

Aantrekkelijkste sectoren: onderwijs, media en overheid

Wanneer we hen vragen in welke sector ze graag zouden willen werken, antwoordt bijna 1 op 4 jongeren – zowel studenten als starters – het onderwijs, de media of de overheid. Ook de gezondheidszorg scoort goed: bijna 1 op 5 ziet zichzelf in deze sector aan de slag gaan.

 

De top 5 van meest aantrekkelijkste werkgevers ziet er als volgt uit:

1. Deme
2. Jan De Nul
3. Universiteiten (Gent, Antwerpen, Leuven)
4. Procter & Gamble
5. Roularta Media Group

 

Andere opvallende resultaten

 • Mobiliteit:
  1 op 2 studenten is bereid om voor zijn droombaan in een andere provincie te gaan wonen. 2 op 3 zouden zelfs voor minstens 1 jaar de landsgrens willen oversteken.
 • Liegen op gesprek:
  1 op 5 laatstejaarsstudenten zou zichzelf tijdens een sollicitatiegesprek rooskleuriger voorstellen dan hij in werkelijkheid is. Ze zouden durven liegen over hun motivatie, sociale vaardigheden en hobby’s.
 • Ergernissen:
  53% van de laatstejaarsstudenten vindt dat een sollicitatieprocedure binnen de maand moet worden afgerond. Geen reactie krijgen op hun sollicitaties vinden ze het ergerlijkst.
 • Jobeisen:
  Aangename werksfeer onder collega’s en aantrekkelijk salarispakket zijn voor studenten en starters de belangrijkste jobwensen. 

Mercredi 24 Juin 2015 om 8:0

Hermien Vanoost

// //
// // //
// // // //