Teamwork: ben jij het haantje, de voorzitter of de plant?

In jobadvertenties staat steevast dat je een teamplayer moet zijn om kans te maken op de job. Maar wat betekent dat in de praktijk? Niet iedereen speelt dezelfde rol in zo'n troepje collega's, en gelukkig maar.

Teamwork: ben jij het haantje, de voorzitter of de plant?

Ieder heeft zo zijn sterke en zwakke punten, en na verloop van tijd heeft iedereen op het werk zijn terrein wel afgebakend. Dat gaat meestal helemaal vanzelf, maar toch blijft het interessant om na te gaan wat jouw bijdrage aan het geheel is. Als je daar inzicht in hebt, kan je namelijk een strategie ontwerpen om boven jezelf uit te groeien en zo mogelijk nóg onmisbaarder te worden.

 

8 courante teamrollen

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je je niet goed voelt bij een rol die je min of meer is opgedrongen, en in dat geval is het uiteraard zaak om die situatie zo snel mogelijk om te buigen. Je krijgt daarbij de hulp van Meredith Belbin, een Britse onderzoeker die de karakteristieken van de acht meest courante teamrollen nauwkeurig omschreef.

 

1. De plant

Misschien ben je wel een plant. Niet zo een van de trieste soort, maar wel een uiterst creatieve geest. Jammer genoeg hebben planten vaak de neiging om in hun hoekje te blijven staan, waardoor de collega's hun uitstekende ideeën vaak niet opmerken. Herken je jezelf? Probeer dan wat regelmatiger met collega's te praten en leg hen je hersenspinsels voor. Echt creatieve geesten zijn enorm belangrijk voor elk team, omdat ze in staat zijn om nieuwe oplossingen te bedenken voor oude problemen. Verzorg hem dus goed!

 

2. De voorzitter

De leider van de meute heet bij Belbin de voorzitter. De beste leiders blijken vooral sterk in vertrouwen geven en de juiste taken toevertrouwen aan de juiste mensen. Een goede voorzitter is niet bang om advies te vragen, maar ook daadkrachtig als het erop aankomt.

 

3. De vormer

Het zou wel kunnen botsen als er ook een vormer in het team zit. Ook zij zijn vaak succesvol als manager, maar dan vooral omdat ze zo meedogenloos zijn. Ze streven hun doel na, ongeacht de collateral damage onderweg. Vormers gaan tot het uiterste om hun doel te bereiken, maar hebben ook een kort lontje en komen vaak opportunistisch uit de hoek. Hun gedrevenheid is hun grootste troef, maar een beetje meer inlevingsvermogen zou ongetwijfeld van pas komen. Niet iedereen van je team wordt even graag weggebuldozerd.

 

4. Het haantje

Een haantje van een ander pluimage is de brononderzoeker. Deze vogel is vooral een handige prater, die als geen ander weet dat netwerken de weg naar succes is. Probleem is dat hij of zij er daarbij geen graten in zien om met andermans briljante invallen aan de haal te gaan. Snel scoren en dan naar een nieuw project hoppen, dat is hun patroon. Als jij een brononderzoeker bent, heb je waarschijnlijk problemen om lang enthousiast te blijven over één en hetzelfde onderwerp. Probeer eens een project helemaal af te ronden, je zal zien hoeveel voldoening dat geeft.

 

5. De bedrijfsman

Het andere uiterste is de bedrijfsman. Deze teamleden zij zo betrouwbaar dat men ze vaak als een deel van het meubilair gaat beschouwen. Is organisatietalent je grootste troef en heb je de neiging om jezelf weg te cijferen? Dan ben je wellicht een bedrijfsman (of -vrouw, uiteraard). Mensen die deze rol van nature opnemen, hebben het vaak moeilijk met veranderingen. Probeer je wat flexibeler op te stellen, en wees niet bang om ook eens op je eigen borst te slaan.

 

6. De monitor

De meest rationele van de bende is ongetwijfeld de monitor. Deze figuur plaatst zichzelf wat buiten de groep en laat zich zelden kennen. Deze mensen komen echter vaak met de beste oplossingen op de proppen, omdat ze alle argumenten pro en contra zonder emotionele betrokkenheid hebben afgewogen. Past dit profiel je als gegoten? Dan ben je een waardevol teamlid, maar je mag je wel wat meer laten gelden. Gesloten types roepen vaak wantrouwen op.

 

7. De groepswerker

Veruit de sociaalste soort zijn de groepswerkers. Zij schieten met iedereen op en vinden het belangrijk dat iedereen zich goed voelt in het team. Ze zijn spilfiguren, ook al omdat ze niet uit zijn op persoonlijk profijt. Als je tot die groep behoort, moet je misschien toch iets assertiever optreden om je niet onder de voet te laten lopen door de ambitieuze types.

 

8. De zorgdrager

En tenslotte: geen enkel team is compleet zonder zorgdrager. Ook wel eens omschreven als mierenneuker en meer van dat fraais. Ten onrechte, want met zijn oog voor detail en streven naar perfectie heb je altijd een goede kracht aan hem. Dat hij helemaal gek wordt van andermans slordigheid moet je erbij nemen. Laat de planning maar aan deze jongen/dit meisje over. En als jij er zelf zo een bent: probeer af en toe toch ook eens te relaxen, en bekijk het gedoe van al die chaoten met een geamuseerde glimlach. En vergeet de plant geen water te geven!

Lundi 19 Mai 2014 om 0:0

Manu Sinjan

// //
// // //
// // // //