Vakantiejobs (1): Welk spelletje spelen we vandaag?

Sommige jongeren doen het voor het geld, anderen zien het als een opstapje voor hun latere carrière. Jobstudent Jonathan Nuyts draait een vakantie lang mee als monitor op de sportdienst van Willebroek.

Vakantiejobs (1): Welk spelletje spelen we vandaag?

‘Meester, ik mag niet meebouwen aan het kaartenhuisje’, de 7-jarige Mirthe kijkt ons met grote ogen aan. Het startsein voor het ‘één tegen allen’-spel is 10 minuten geleden gegeven en ‘meester Jonathan’ mag de eerste ruzie oplossen. En zelfs daarna kan hij niet meteen terugkomen voor de rest van het interview. Eerst moet hij 250 basketbalworpen tellen en op zoek gaan naar een wc-rol die genummerd kan worden.

 

Hoe ben je aan je job geraakt?

Jonathan Nuyts (17): “Twee zomers geleden zat ik mij thuis te vervelen. Mijn moeder heeft toen contact opgenomen met de sportdienst met de vraag of zij nog monitoren zochten. Ik kon meteen beginnen.” “Dit jaar heb ik een opleiding gevolgd om als magazijnier te kunnen werken, maar uiteindelijk heb ik toch gekozen voor de sportweken.  Er is een toffe sfeer onder de collega’s en dat zou ik wel missen, denk ik…”

 

Moet je over een diploma beschikken om als monitor aan de slag te gaan?

“Nee, maar monitoren worden betaald volgens barema, dus het is natuurlijk interessant om een diploma te kunnen voorleggen. Studenten L.O. en onderwijs of sportievelingen met een initiatordiploma voor een bepaalde sport krijgen steeds voorrang.”

 

Wat is het leukste aan je vakantiejob?

“Het werken met kinderen. Dat heb ik altijd graag gedaan. De uren vallen ook erg goed mee: we starten om 9u en eindigen om 16u. Na zo’n dag tussen de kinderen ben ik helemaal op.”

 

Wat valt soms tegen?

(lacht) “Het werken met kinderen, want als ze ‘in vorm zijn’, kunnen ze echt wel wat decibels produceren. Vorige week heb ik voor het eerst een kamp voor kleuters begeleid en dat was soms wel pittig. Als monitor moet je dan vaak op drie plaatsen tegelijk zijn.”

 

En het loon?

“Daar ben ik best tevreden over, hoewel ik elders meer zou kunnen verdienen. Bovenop mijn loon heb ik er een vriendengroep bijgekregen. Dat is toch een interessant extralegaal voordeel.” (lacht)

 

Wat zal je doen met het geld?

“In september reis ik met enkele vrienden naar Lloret de Mar. Dan zal het geld wel op zijn, denk ik.”

 

Je doet dit voor de derde keer, volgende zomer weer?

“Ja, ik ben net geslaagd voor mijn ingangsexamen geneeskunde aan de KULeuven, dus ik heb nog wat studentenjaren voor de boeg.”

 

Elke week geef je een andere sport, wat is je favoriet?

“Het liefst geef ik slagsporten, balsporten of omnisport. Voor dat laatste is het tof dat je elke dag iets anders kan doen: atletiek, trampoline, badminton,… Qua leeftijdscategorie gaat mijn voorkeur uit naar 10 tot 14-jarigen, daar kan je al iets hevigere sporten mee doen en die zijn in principe al wat volwassener… (denkt na)… nu ja, niet altijd.” En dan besluit Rayan dat het interview afgelopen is. Hij heeft dringend drie emmers water nodig om leeg te drinken… Met een rietje. Jonathan duikt weer in het één-tegen-allen spel.  

 

Ook aan de slag als monitor? Pols zeker eens bij de sportdienst van je gemeente.

Mardi 22 Juillet 2014 om 10:35

Eveline Janssens

// //
// // //
// // // //