Vakantiejobs (2): "In kledingwinkel doe je meer dan truien plooien"

Chess Teugels werkt voor de tweede zomer op rij voor kledingwinkel ONLY. Haar werkdag is soms hectisch en vaak uitdagend. “Een betere vakantiejob kan ik me niet wensen”, zegt de studente kunstgeschiedenis en culturele studies (KULeuven).

Vakantiejobs (2):

Je solliciteerde spontaan bij ONLY?

Chess Teugels (25): “Ik ben veel bezig met mode en ik draag het merk ONLY zelf ontzettend graag. Ik kende de winkel goed en besloot mijn kans te wagen door mijn cv af te geven. Het heeft even geduurd voor ze reageerden, maar het was het wachten waard.”

 

Werken in een kledingwinkel, dat is volgens velen uren na elkaar truien opvouwen.

“Ja, ook, maar het is veel meer dan dat: er zijn ook topjes, broeken, sjaals (lacht). Ik moet ook leveringen uitpakken, rekken aanvullen, achter de kassa staan en klanten verder helpen.”

 

Durf je een klant te vertellen dat iets hem of haar niet staat?

“Over smaken valt natuurlijk niet te twisten, maar ik zal klanten altijd verder helpen door op zoek te gaan naar de juiste maat. Je moet ze goed aanvoelen: sommigen hebben advies nodig, anderen willen je hulp om een andere maat te vinden en nog anderen willen ruimte en zoeken alles liever op hun eentje uit.”

 

Dus je sociale vaardigheden worden hier ruimschoots getest.

“Dat klopt. Ook mijn zelfvertrouwen is door het contact met de klanten enorm gegroeid. Ik merk dat ik veel zekerder ben als ik een presentatie moet houden of mondeling examen heb.”

 

Wordt er verwacht dat je het merk draagt tijdens je werkuren?

“De winkel wil dat je toch minstens één stuk van ONLY draagt, verder is het vooral belangrijk dat je look strookt met het imago van het merk: stoer en hip is het motto. We krijgen korting op de artikelen uit de winkel en er zijn ook bepaalde acties voor het personeel. Als je als verkoopster bijvoorbeeld je target haalt, mag je een stuk kiezen uit de collectie.”

 

Wat moeten we ons daarbij voorstellen, een target halen?

“Elke dag moet de winkel een bepaalde omzet halen, dit doe je bijvoorbeeld door klanten die een jeans zoeken aan de juiste maat te helpen, want niets is zo demotiverend als jezelf uit een te kleine jeans te moeten wurmen. Ook de bijverkoop speelt een rol: als een klant een trui gevonden heeft, kunnen we er een leuke sjaal bij aanraden. Je moet dus vooral je voelsprieten opzetten om elke mogelijke verkoop te benutten.”

 

Hard werken dus, maar wat krijg je ervoor in de plaats?

“Ik ben echt tevreden over mijn loon, ik verdien rond de 10 euro per uur. Dat komt van pas, want sinds ik samenwoon met mijn vriend betaal ik een deel van de huur en heb ik heel wat vaste kosten. En ik shop ook graag!”

 

Zijn je collega’s allemaal even fashion-minded?

“Zeker. Het is een jong, hip team en we komen goed overeen. We gaan geregeld iets drinken na een drukke werkdag. De winkel voorziet ook af en toe budget voor een Girls Night Out bij wijze van teambuilding. Echt een leuk extraatje.” 

Mardi 19 Août 2014 om 9:18

Eveline Janssens

// //
// // //
// // // //