Verlies jij in 2015 definitief je inschakelingsuitkering?

Het mag duidelijk zijn, Michel I zet de tering naar de nering en dat heeft ook zo zijn gevolgen voor schoolverlaters op zoek naar werk. Behoor jij tot die groep? Dan zal je vanaf januari 2015 met een aantal belangrijke wijzingen dienen rekening te houden.

Verlies jij in 2015 definitief je inschakelingsuitkering?

Niet langer onbeperkt

Het was de regering Di Rupo die de kat de bel aanbond en het recht op een inschakelingsuitkering tot 3 jaar beperkte. Daarmee is de kous echter niet af. Onder het motto 'nieuwe bazen, nieuwe wetten' worden de regels onder Michel I op dat vlak verder verstrengd. Inschakelingsuitkering? Welnu, in concreto kunnen jongeren die stoppen met schoollopen en die na een jaar nog altijd geen werk hebben van een inschakelingsuitkering genieten. Die was voordien onbeperkt in de tijd, maar de regering Di Rupo besliste om het recht ervan in te perken tot 3 jaar. Wie na die periode geen of onvoldoende werkervaring kan voorleggen, verliest zijn uitkering.

 

Leeftijdsverlaging

De regering Michel I heeft de voorwaarden voor die inschakelingsuitkering, onder het mom van nieuwe besparingen, nu verder aan banden gelegd. Jongeren die nog geen 21 zijn, moeten voortaan een getuigschrift of diploma op zak hebben om van de inschakelingsuitkering te kunnen genieten. Bovendien is de leeftijdsgrens om aanspraak te kunnen maken op een inschakelingsuitkering verlaagd van 30 jaar naar 25 jaar. Op die manier zullen zowat 17.000 jongeren vanaf 1 januari 2015 hun inschakelingsuitkering verliezen. Welke socio-economische effecten deze maatregelen teweeg zullen brengen zal de toekomst verder dienen uit te wijzen.

Mardi 6 Janvier 2015 om 10:5

Pascal Dewulf

// //
// // //
// // // //