Verlof om seks te hebben: 4 soorten bizar verlof die echt bestaan

Vakantie en/of verlof: ze komen in talloze varianten. Wij pikten er wereldwijd alvast vier bijzondere soorten uit die op z'n zachtst uitgedrukt ongewoon zijn.

Verlof om seks te hebben: 4 soorten bizar verlof die echt bestaan

Werkvakantie

Het zal iedereen op een blauwe maandag wel al eens overkomen zijn, de drang om van de grijze kantoorruimte te verkassen naar een zonnige bestemming om daar kantoor te houden. Het Nederlandse internetadvertentiebedrijf 'M4N' (ondertussen overgenomen door Zanox) voegde de daad bij het woord en trok met zijn medewerkers geregeld op werkvakantie zoals bijvoorbeeld naar Isla Margarita of ook Curaçao in de Caraïben. Grote baas Thomas Joosten en zijn team begonnen er doorgaans om 7 uur 's morgens aan de werkdag. In Nederland was het op dat moment één uur ’s middags. Op die manier hadden ze gelijk voldoende overlap met de werkdag van hun klanten en collega’s in Nederland. Daarbij draaiden ze gemiddeld werkdagen van 6 uur. Op werkvakantie klapten ze doorgaans om één uur ’s middags plaatselijke tijd de laptops dicht om richting zon, zee en strand te trekken. Werken in je zwembroek: het kan dus echt.

 

Verlof om seks te hebben

Zuid-Korea heeft één van de laagste geboortecijfers ter wereld. De redenen daarvoor zijn velerlei maar een belangrijke oorzaak is onder andere dat het gemiddeld Koreaans inkomen voor een groot deel wordt opgesoupeerd voor de opvoeding van kinderen. Om een voorbeeld te geven: de totale kost van het verblijf van één baby in een kinderdagverblijf kan soms zelfs hoger zijn dan de totale kost voor een volledige universitaire opleiding. Dat leidt uiteraard tot minder geboortes en zoals op heel wat plaatsen het geval is, een vergrijzing die zich versneld doorzet. De Zuid-Koreaanse overheid, meer bepaald het Ministerie van Gezondheid, besloot hier wat aan te doen en stuurde hun medewerkers op gezette tijden naar huis met als enige opdracht: baby's maken. Kwestie van het goede voorbeeld te geven. Of dit de onderliggende oorzaken - zoals de astronomisch hoge kost om een kind op te voeden - wegneemt, blijft de vraag.

 

Verlof voor een gebroken hart

Het lijkt wel of zowat alle bijzondere vormen van verlof worden uitgevonden in het verre Oosten. Of wat gedacht van de Japanse firma Hime & Company die zijn medewerkers vrijaf geeft voor... liefdesverdriet. Medewerkers jonger dan 24 krijgen per jaar één dag verlof om een gebroken hart te boven te komen, collega's tussen 25 en 29 zelfs 2 dagen. Schijnbaar lopen mensen ouder dan 30 het meeste kans op een blauwtje want voor die groep van medewerkers voorziet Hime & Company per jaar een drietal dagen om even flink uit te huilen. Volgens CEO Miki Hiradate is een gebroken hart net zo erg als een stevige griep: je bent immers helemaal uit je doen en dus veel minder productief. Bij Hime & Company hebben ze trouwens nog meer fraaie verloven in de aanbieding zoals het 'shopping verlof' waar medewerkers twee keer per jaar aanspraak kunnen op maken.

 

Baaldag

Er is al heel wat verteld over de zogenaamde 'baaldag', sommigen doen het af als een hardnekkige stadslegende, anderen dromen er stiekem van. Iedereen heeft immers wel al eens een dag waarop nietsdoen gewoonweg de beste remedie is. Een 'baaldag' bestaat niet als dusdanig, je zal er dan in principe ook niets in het arbeidsreglement over terugvinden. Maar het begrip 'baaldag' is gewoon ontstaan omdat je bij een dag afwezigheid door ziekte, in functie van wat daarover in het arbeidsreglement van jouw werkgever staat, mogelijk niet van de eerste dag een doktersbriefje dient aan te leveren. Met andere woorden: het staat ieder bedrijf in principe vrij om te bepalen wanneer je een doktersbriefje moet hebben. Het feit dat je in sommige gevallen geen doktersbriefje moet hebben voor de eerste dag afwezigheid, en dus gewoon kan thuisblijven, heeft tot het begrip 'baaldag' geleid. In de privé-sector moet je bij het gros van de bedrijven echter vanaf dag één al een doktersbriefje aanleveren. Bij de overheid ligt dat anders: statutairen en contractuele ambtenaren kunnen er in principe tot 2 keer per jaar een 'baaldag' inlassen. Praktisch weetje: wanneer je 's morgens op je werk toekomt en bijvoorbeeld nauwelijks 2 uur later terug huiswaarts vertrekt omdat je je ziek voelt, is er in principe geen doktersbriefje vereist.
 

Mardi 18 Février 2014 om 11:26

Pascal Dewulf

// //
// // //
// // // //