Vermijd deze bewoordingen in e-mails

E-mails kunnen al eens anders aankomen dan bedoeld. Oorzaak daarvan is vaak de manier waarop je je berichten verwoordt. Deze bewoordingen kan je dan ook beter achterwege laten om geen kwaad bloed te zetten bij je ontvanger.

Vermijd deze bewoordingen in e-mails

Je woordkeuze bij het intypen van een mailtje kan niet worden onderschat. Wanneer je negatief taalgebruik hanteert dan zullen je e-mails haast altijd een strakke, kwade of zelfs neerbuigende indruk nalaten. Niet bepaald de kwaliteiten die de gemiddelde professional wil uitstralen, denken we dan. Zelfs wanneer je wat opgelaten bent over een bepaalde gebeurtenis op de werkvloer moet je toch trachten gevoelige e-mails met daarin een negatieve boodschap of kritiek op een positieve manier te verwoorden.

Professionele maturiteit
Woorden (of bewoordingen) als 'dit kan niet', 'mislukt', 'onmogelijk', 'weinig waarde', 'verlies', 'vergissing', '(absoluut) niet', 'ASAP', 'nooit', 'onmogelijkheid, 'ongezonde situatie', 'stommiteit' 'faliekante uitkomst', 'jij bent verantwoordelijk', 'ondermaats' en meer van dat fraais zijn dan ook uit den boze. Het gebruik ervan vertelt doorgaans meer over de afzender dan over de ontvanger. Mensen die dit soort woorden/bewoordingen vaak gebruiken zijn door de band genomen erg egocentrisch ingesteld, hebben vaak een beperkt empatisch vermogen en getuigen niet zelden van (te)weinig professionele maturiteit. Professioneel blijven in je e-mails en dit onder alle omstandigheden is dan wel weer de boodschap. Dat doe je door de situatie te tackelen en niet de man/vrouw die die situatie mogelijk heeft veroorzaakt.

Positief versus negatief
Wanneer je dus een e-mail voorbereidt, stel je dan steeds in de plaats van de ontvanger en tracht onder alle omstandigheden de meest penibele situatie om te buigen in positieve bewoordingen zonder dat je daarbij echter jouw mening onder de mat veegt. Dat is een kunst op zich, maar wel ééntje die je kan leren. Je collega's zullen jou er alleen nog maar meer door gaan appreciëren.

Mardi 31 Mars 2015 om 10:1

// //
// // //
// // // //