Videosollicitatie vanuit je sofa: hoe sta jij tegenover de nieuwe speedscreening van de VDAB?

Onlangs startte de VDAB met een nieuwe vorm van audiovisuele sollicitatie, de zogenaamde speedscreening. Het initiatief kwam er nadat de VDAB zich had bevraagd bij verschillende jongerenpanels over hoe ze het liefst willen solliciteren.

Videosollicitatie vanuit je sofa: hoe sta jij tegenover de nieuwe speedscreening van de VDAB?

Heel wat voordelen
Speedscreening kan je het best zien als een videochatsysteem dat jou toelaat om met potentiële werkgevers kennis te maken en dat vanaf je computerscherm, tablet of smartphone. In zowat 6 minuten is het beklonken of de rekruteerder verder met je wil (naar de volgende sollicitatieronde) of niet. Behoorlijk confronterend maar toch heeft speedscreening heel wat voordelen: je vermijdt onnodige verplaatsingen en investeringen in tijd en middelen en de werkgever kan op zijn beurt snel een preselectie maken van potentiële kandidaten.

Snelle preselectie
In de praktijk betekent dat in concreto dat de VDAB op regelmatige tijdstippen werkgevers en werkzoekenden uitnodigt voor een sessie van één uur rond een specifieke beroepencluster (zoals bijvoorbeeld ICT, verkoop,...). Wanneer je wordt uitgenodigd om deel te nemen, krijg je een e-mail van de VDAB met daarin een individuele login. Vervolgens surf je naar een vooraf opgegeven webadres waar je kan aanklikken met wie je wil kennismaken en in welke provincies je wil werken. Vervolgens starten de videochats waarbij je live in contact komt met potentiële werkgevers. Daarbij vertelt elke werkgever snel wat de vacature inhoudt en doe jij vervolgens bliksemsnel je verhaal. Tijdens het videogesprek kan je ook gegevens intypen of een geüpdatete cv meesturen, net zoals in een echte videochat. Bovendien moet je maar één keer inloggen om vervolgens een hele resem videochats achter mekaar te doen.

Overal en altijd
Je moet dan ook geen genie zijn om te beseffen dat dit systeem een enorme tijdswinst oplevert bij de zoektocht naar jouw droomjob. Bovendien vertoef je niet in onzekerheid zoals dat vaak het geval is wanneer je een brief en/of cv verstuurt en kan je erg belangrijke troeven als spreek- en luistervaardigheid maar ook lichaamstaal onmiddellijk in je voordeel gebruiken. De VDAB speedscreening komt alvast tegemoet aan het hoofddoel dat heel wat jongeren hebben geuit tijdens panelgesprekken en dat is: snel, anytime en anywhere kunnen solliciteren.

Lundi 16 Mars 2015 om 13:56

Pascal Dewulf

// //
// // //
// // // //