Vragen waarmee rekruteerders je uit je comfortzone halen

Om een job te krijgen moet je tijdens sollicitatiegesprekken steeds vaker kunnen aantonen dat ook onverwachte vragen je niet uit je lood kunnen slaan.

Vragen waarmee rekruteerders je uit je comfortzone halen

Sollicitatiegesprek is doorslaggevend

Uit recent Brits onderzoek van XpertHR blijkt dat één op de drie werkgevers, als iemand eenmaal is uitgenodigd, alleen het sollicitatiegesprek gebruikt als selectiemiddel bij het aannemen van nieuwe werknemers. Twee op de drie ondervraagde managers vindt een sollicitatiegesprek het meest effectieve selectiemiddel. Een goed sollicitatiegesprek is dus steeds vaker de sleutel om al dan niet een job te krijgen. En steeds vaker stellen de aanwervingsverantwoordelijken daarin, naar het voorbeeld van bedrijven als Facebook, Google en Procter & Gamble, vragen die je uit je comfortzone halen.  

 

Ramingen en vraagstukken

"Wat zijn je sterkste en je zwakste punten?" "Hoe ga je om met stress?" "Solliciteer je op dit ogenblik ook bij andere bedrijven?"  "Hoeveel wil je eigenlijk verdienen?" Het zijn maar enkele vragen die vroeger misschien verrassend waren, maar waarop de meeste kandidaten ondertussen voorbereid zijn. Daarom komen rekruteerders met nieuwe onverwachte vragen op de proppen. Bij Procter & Gamble bijvoorbeeld kan je als kandidaat plots gevraagd worden om een denkbeeldige pen te verkopen of moet je antwoorden op de vraag hoeveel vliegtuigen er in de hele wereld op het ogenblik van je gesprek in de hele wereld in de lucht hangen. En van bedrijven als Facebook en Google is ondertussen bekend dat ze je rekenkundig vermogen en creativiteit graag testen aan de hand van vragen als “wat zijn de 3 snelste paarden in zo weinig mogelijk races als er 25 paarden zijn en er maximaal 5 per race kunnen starten?” en “Op hoeveel manieren kan je een trap beklimmen als je van het onbekende aantal treden er ofwel één ofwel twee tegelijk kan nemen?”. 

 

Wat zijn de nieuwste onverwachte vragen? 

Maar daarmee houdt het nog niet op. Want hoe sneller de maatschappij verandert en hoe meer gelijkwaardige kandidaten met sterke competenties er voor een job zijn, hoe meer de rekruteerders proberen om kandidaten tijdens een gesprek te “overvallen” met vragen waarop ze niet voorbereid zijn. Een greep uit de recentste nieuwe vragen van HR-verantwoordelijken, helpt je alvast om je daarop enigszins voor te bereiden. Wees niet verbaasd als je tijdens één van je volgende gesprekken op de volgende vragen moet antwoorden:

  • Wie kan ik nu bellen die iets over jouw zwakke punten wil zeggen?
  • Welke lastige vraag, die je had verwacht, heb ik niet gesteld?
  • Kan je in drie zinnen je levensdoel omschrijven en kan je erbij vertellen waarom dat je levensdoel is?
  • Stel dat je in dit bedrijf morgen meteen de grote baas was, wat zou je dan onmiddellijk veranderen?
  • Hoe zou je beste vriend of vriendin je omschrijven? En wat zouden je ouders daarover zeggen?
  • Wat zou jij doen om meer diversiteit in dit bedrijf te brengen?
  • Hoeveel hou je eigenlijk van je ouders?
  • Wanneer was de laatste keer dat je door de grond had willen zakken van schaamte?

Het zijn stuk voor stuk vragen die peilen naar jouw diepere verhaal. Als je ervoor zorgt dat je daarover goed hebt nagedacht, dan zal je ook bij dit soort vragen niet door de mand vallen. 

Mardi 12 Novembre 2013 om 10:4

Geert Degrande

// //
// // //
// // // //