Wat als de zoektocht naar een job te lang duurt?

Je volgt trouw alle tips en adviezen rond solliciteren en het schrijven van een geschikt cv. En toch grijp je telkens naast die felbegeerde job. Positief denken kan helpen om die neerwaartse spiraal te doorbreken.

Wat als de zoektocht naar een job te lang duurt?

Aan goed advies voor werkzoekenden is er vandaag geen gebrek. Ondanks al die hulp, blijven heel wat werkzoekenden met lege handen achter. Welk ingrediënt ontbreekt om succes te boeken bij werkgevers?

 

Blijf enthousiast

“Het antwoord kan in jezelf liggen”, schrijft carrièrecoach Harry Freedman van het Britse Career Advice Centre.  Hij trekt de vergelijking met een geslaagde verkoop. “Elke salesverantwoordelijke weet dat mensen liefst kopen van mensen die ze mogen. Dat geldt ook voor werkgevers. Als zij twee kandidaten voor zich krijgen met dezelfde vaardigheden en ervaringen, dan is de kans erg groot dat ze de m/v aanwerven met wie ze een positieve klik voelen.” Om zo’n goede indruk te maken, is het nodig om positief en geëngageerd te zijn. Positief zijn is een vitale voorwaarde om in aanmerking te komen voor een job. “Als je je negatief en niet enthousiast voelt, dan merken gesprekspartners dat sowieso op. Dan zullen ze jou niet willen.” Je positief voelen en denken, kan lastig zijn zeker als je net niet goed in je vel zit doordat je al zolang naast die job grijpt. Maar daar kan je wat aan doen. Iedereen heeft verschillende stimuli nodig om zijn stemming wat op te krikken. Voor de ene volstaat het om enkele dagen vakantie te nemen en alles even achter te laten. Anderen tanken nieuwe energie door intensief te gaan sporten.  Praten met collega’s of vrienden kan helpen om je motivatie op peil te houden of je kan ook professionele hulp inschakelen zoals een carrièrecoach.

 

Focus op je prestaties

Staar je niet blind op wat fout liep, maar focus op wat je al presteerde. In je cv staat normaal een lijst met professionele en andere verwezenlijkingen (sociaal, familiaal). Die tonen aan tot wat je in staat bent wanneer je op je best bent. Neem die lijst regelmatig eens terug onder ogen. Dat helpt om weer de sfeer van die successen op te roepen. Ook muziek kan wonderen doen als motivatietechniek. Luister naar je favoriete nummers net voor je een belangrijke telefoon, interview of afspraak hebt, of bij het schrijven van je sollicitatiebrief.  Dit brengt je al onbewust in een positieve stemming.

 

Tegenslag na tegenslag

Een afwijzing door een werkgever kan overkomen als een mokerslag. Zo’n emotie kan je niet altijd plots doen weggaan. Probeer hiermee om te gaan door rustig te blijven, je even bezig te houden met andere activiteiten en je vervolgens weer te richten op je prestaties. Herinner jezelf eraan dat je wel goed bent in je vak. Soms kan het helpen om even een schouder te hebben om op uit te huilen. Positief blijven denken is beslist niet gemakkelijk. “Het is een van de moeilijkste technieken bij het zoeken naar een job. Het kan ook artificieel en nutteloos lijken maar dat is het niet. Het is net erg belangrijk dat je je hoofd niet laat hangen als succes achterwege blijft. Werkgevers moeten voelen dat je gemotiveerd bent. En dat straal je alleen uit door positief te denken.”

Lundi 24 Juin 2013 om 15:24

Kari Van Hoorick

// //
// // //
// // // //