Wat de inrichting van jouw werkplek allemaal verklapt over jou

Is jouw werkplek een toonbeeld van netheid of eerder een ongeordend zootje ? Niet onbelangrijk om te weten want jouw werkplek zou wel eens meer kunnen vertellen over jezelf dan je wel al eens kan vermoeden.

Wat de inrichting van jouw werkplek allemaal verklapt over jou

De minimalist

De werkplek van dit specimen ziet er ... erg leeg uit. Doorgaans zijn enkel een gestileerd scherm, muis en/of laptop zichtbaar op de verder maagdelijke werkplek. Geen schrijfgerief, geen familiefoto's, zelden een kop koffie: de werkplek van de minimalist heeft dan ook erg veel weg van een stuk professioneel braakland. Collega's van dit type vragen zich dagelijks af of er op deze werkplek wel ooit iemand present is. In zijn werkstijl is een minimalist doorgaans immers ook minimalistisch. Hij communiceert nooit meer dan nodig, is nauwelijks zichtbaar, gedurende meetings is hij meestal het stille element en voorts is hij ook gekend om tegen de deadlines aan te schurken. Hij zal zelden die collega zijn waarmee je hartsvrienden wordt omdat hij vaak vanuit een rationeel perspectief tewerk gaat. Qua prestatieniveau op de werkplek is hij geen uitblinker omdat de netheid van zijn werkplek doorgaans op de eerste plaats komt. Een echte band met het bedrijf heeft hij zelden. Zijn werkplek ziet eruit alsof hij of zij elk moment zijn boeltje kan pakken. Less is more is duidelijk het devies van de minimalist.

 

De verzamelaar

Het bureau van dit type medewerker staat wars op de professionele leefomgeving van de minimalist. De verzamelaar wil alles wat hij nodig heeft om de werkdag door te komen dicht in de buurt. Dat gaat van een dossier dat al een aantal weken hangende is over de kop koffie van 's morgens langs de restanten van de lunch die hij  's middags heeft verorberd tot de doos koekjes die hij in een lade heeft zitten voor een plotse honger. Voordeel: ingeval van ernstige calamiteiten binnen het bedrijf (stroompanne, wilde staking,...) is dit het bureau waar je terecht kan voor een noodrantsoen en drankje of het document waar je nu net zo hard naar op zoek was om de situatie te ontzenuwen. Typische indicaties dat je bij de werkplek van een verzamelaar bent beland zijn: stapels papier, uitpuilende lades, stressballetjes, verslagen van meetings van ruim tien jaar geleden en dies meer. Dit is de man die steeds zijn zegje wil hebben in alles, vaak ellenlange e-mails schrijft naar collega's en in meetings steeds (ook ongevraagd) het hoge woord wil voeren. Een groot deel van de restjes in de bedrijfskoelkast kunnen meestal ook op zijn naam worden gezet en hij gaat compleet uit zijn dak wanneer hij in de vuilbak ontdekt dat je zonet een computermuis hebt weggegooid die je al gebruikte sinds 1985. Het brandpreventieteam heeft zijn bureau aangeduid met een grote rode stip voorzien van de tekst 'brandgevaarlijk'.

 

De techneut

Ieder bedrijf heeft er doorgaans wel een paar dozijn van rondlopen, de techneut. Zijn werkplek kan je meestal herkennen aan het feit dat er niet één maar meerdere computerschermen zijn te vinden. Ook is hij meestal uitgerust met de laatste technische snufjes als smartwatch, phablet (mix van smartphone en tablet) met vingerafdrukherkenning en meer van dat fraais. Computerprobleempje ? Vergeet de helpdesk, hij helpt je in een vingerknip af van je technische sores. Dat doet hij het liefst op afstand via Skype, Facetime, iChat,... Tijdens meetings is hij gekend als een waterval van buzzwords, flitsende presentaties en klachten over het beperkt wifi bereik op de bedrijfstoiletten. Als er ergens een bedrijfsserver door de knieën gaat, is zijn werkplek de eerste locatie om op onderzoek uit te gaan. Hij is de ideale collega op afstand, even langslopen voor een gezellige babbel is met dit type uitgesloten. Hij draagt zijn Bluetooth oortje ook in bad en in bed. Werkt doorgaans snel en efficiënt.

 

De alternatieveling

Hij hoort er vaak niet echt bij maar dat werkt hij ook bewust in de hand. Gekend voor zijn controversiële ideeën over de ideale werkplek zal dit type er bij de eerstvolgende teamvergadering van het comité veiligheid en preventie op het werk geheid op aandringen om enkel op kousen (zonder schoenen) rond te lopen. Door zijn atypische looks en aanpak zorgt hij vreemd genoeg voor harmonie op de werkvloer en dus bij collega's in het algemeen. Op zijn bureau vaak een veelheid aan Zen-elementen als een mini-aquarium, een Bonzai boompje, mogelijk ook een Boeddha beeld en thee van biologische origine met fairtrade label. De wijze spreuken die je via e-mail 's morgens in de bus krijgt, komen steevast van hem en hij zal niet aarzelen om tijdens meetings een meditatief moment in te lassen. Dit type neemt het niet echt heel nauw met deadlines en objectieven onder het motto: 'Als je doet wat je leuk vindt, hoef je nooit te werken'. Vreemd genoeg wordt hem dat door zijn baas zonder meer vergeven omdat hetgeen hij uiteindelijk oplevert, vaak verrassend en kwalitatief is.

Mardi 10 Décembre 2013 om 10:16

Pascal Dewulf

// //
// // //
// // // //