Welke job past bij jou? Vraag het aan je vrienden

Hoe pak je in deze tijden van vacature-schaarste de zoektocht naar een geschikte job best aan? De meesten volgen hiervoor de geijkte procedure, maar er bestaat een interessant alternatief om te achterhalen welke jouw carrièremogelijkheden zijn.  Stel je eigen jobadvertentie samen en stuur die naar een tiental ervaringsdeskundigen.

Welke job past bij jou? Vraag het aan je vrienden

Vandaag worstelen vele afgestudeerden of jonge starters met de vraag welke loopbaan het best bij hun mogelijkheden en ambities aansluit. Een nieuwe creatieve oefening kan helpen om andere professionele horizonten te openen. Dit concept, dat op punt werd gesteld door docent Roman Krznaric van de Londense School of Life is gebaseerd op een omgekeerde aanpak van de carrièrezoektocht.

 

Lijst je talenten en wensen op

Vandaag publiceren bedrijven vacatures maar stel je voor dat dat principe zou worden omgegooid en  dat werkzoekenden zelf advertenties zouden plaatsen op zoekertjessites? Dat idee vormt het uitgangpunt van deze oefening, die uit twee delen bestaat. Eerst stel je voor jezelf een jobadvertentie op, waarin je de wereld duidelijk maakt wie je bent en wat voor jou van tel is in het leven. De focus ligt hier niet op je behaalde diploma’s. Maak een lijstje op van je ‘bijzondere’ talenten (je spreekt bijvoorbeeld Noors, speelt viool,…) , je passies (duiken, voetbal, koken,..) en van de waarden waar jij het meeste belang aan hecht (vrouwenrechten, klimaatopwarming, …). Voeg hier ook nog enkele persoonlijke karaktertrekken aan toe zoals bijvoorbeeld een gebrek aan zelfvertrouwen, een ongeduldige natuur, een snelle werker enzovoort. De persoonlijke jobadvertentie is niet bedoeld voor toekomstige werkgevers maar om een juist beeld van jezelf te krijgen. Vervolledig de lijst dan ook met alles wat er voor jou echt toe doet. Wat wil je als minimumsalaris, wil je graag in het buitenland aan de slag of liever veel rondreizen? Vermijd in de persoonlijke jobadvertentie om al een bepaalde carrière-optie te vermelden. Het is beter om je te beperken tot je motivaties en interesses.

 

Vraag 10 mensen om een suggestie

In het tweede deel van de oefening komt het erop aan om een lijst samen te stellen van een tiental mensen die je kent en die zelf uiteenlopende loopbanen in verschillende sectoren hebben. Mail hen je persoonlijk jobadvertentie door met de vraag om een of twee carrières te suggereren, die bij jou  aansluiten. Het is belangrijk dat ze zich zo specifiek mogelijk uitdrukken. Dus liefst geen te open advies zoals ‘werken met kinderen’ maar eerder ‘jij zou best iets doen met straatkinderen in Zuid-Amerika’.  Je persoonlijke jobadvertentie zal een waslijst aan carrièrevoorstellen opleveren. Daar zullen ongetwijfeld heel verrassende ideeën tussenzitten, waar je zelf niet meteen zou opkomen. Dat was precies de bedoeling van de hele oefening. Om je te helpen je verbeelding ‘uit te rekken’, de spreekwoordelijke ‘box’ te verlaten en te ontdekken dat er een pak meer mogelijkheden zijn. We veronderstellen te gauw dat er voor iedereen één ideale job bestaat, als een soort roeping. De realiteit is dat er net verschillende en vaak onverwachte opties mogelijk zijn. 

Mardi 21 Mai 2013 om 9:59

Kari Van Hoorick

// //
// // //
// // // //