Welke studiemethodes werken echt?

Levenslang leren is al jaren het devies op de arbeidsmarkt, maar het kan soms een zware opgave zijn om na je werkdag ook nog eens de studieboeken in te duiken. En dan wil je liefst geen tijd verliezen, dus is het handig dat wetenschappers onlangs hebben uitgezocht welke studiemethodes het best werken. Een overzicht.

Welke studiemethodes werken echt?

Dit werkt echt!

-> jezelf overhoren

Deze studiemethode kan iedereen toepassen, van jong tot stokoud. Neem je cursus door en stel een reeks vragen op over de meest cruciale onderwerpen. Schrijf ze op kaartjes en probeer ze een paar keer allemaal te beantwoorden.
Een alternatieve methode is tijdens de les meteen vragen of trefwoorden noteren in de marge. Op die manier kan je jezelf achteraf overhoren door je notities te bedekken en de trefwoorden te gebruiken als kapstok voor je kennis.

 

-> gespreid leren

Er bestaat helaas geen shortcut als het op studeren aankomt. De meeste mensen hebben de neiging om studeerwerk uit te stellen tot de zogenaamde 'blokperiode', maar je boekt veel beter resultaten als je het studeren spreidt. Wetenschappers kwamen er via experimenten achter dat kennnis het best blijft hangen als je ze een aantal keer herhaalt met een serieuze tussenpauze, bijvoorbeeld een maand. De stof even vaak doornemen in een paar dagen tijd werkte veel minder goed. Hoe langer de kennis moet blijven hangen, hoe langer de tussenpozen in het ideale geval zijn!

 

Dit werkt ook, maar niet in alle gevallen

-> blijven doorvragen

Een simpele methode om droge feiten in je hoofd te stampen: bij alles de vraag stellen waarom dat zo is. Dat doen kleuters ook, en het blijkt net zo goed te werken bij volwassenen. Minder geschikt voor complexe leerstof met veel onderlinge verbanden.

 

-> legt het zelf uit

Ga actief aan de slag met je leerstof. Leg zelf uit wat je hebt bijgeleerd in een hoofdstuk of richt je tot een imaginaire medestudent die nood heeft aan uitleg.

 

-> switchen tussen onderwerpen

Als je al een zekere basiskennis hebt, blijkt het nuttiger om verschillende onderwerpen (binnen dezelfde cursus) door elkaar te herbekijken. Heeft zijn nut bewezen bij het inoefenen van wiskundevraagstukken, maar voor zelfstudie lijkt het niet altijd handig.

 

Dit werkt niet!

-> Onderstrepen en markeren

De meest gebruikte studiemethode is volgens de wetenschappers rijp voor de prullenbak. De meeste studenten markeren sowieso veel te veel. Dit heeft enkel nut als tussenstap in de toepassing van een betere studiemethode.       

-> Herlezen

Iedereen doet het, maar de testresultaten zijn bedroevend als je ze vergelijkt met meer actieve studiemethodes. 

Mardi 10 Décembre 2013 om 10:23

Manu Sinjan

// //
// // //
// // // //