Word je eigen baas: 9 inspirerende ideeën

De doemberichten over een nakende recessie zijn niet van de lucht. Of er desondanks toch enkele tienduizenden nieuwe banen zullen worden gecreëerd, zoals de Nationale Bank recent aangaf, zal nog moeten blijken. In ieder geval blijken steeds meer jonge afgestudeerden en jonge professionals daar niet op te zitten wachten. Ze counteren de algemeen gangbare mening dat Vlaamse jongeren te weinig ondernemend zijn en zetten een eigen zaak op. Onder meer omdat je, als je iets kan maken, je het via

Word je eigen baas: 9 inspirerende ideeën

Iedereen ondernemer

Volgens Gunnar Michielssen, auteur van het boek ‘Eindelijk eigen baas’ dat een dozijn even verrassende als praktische tips geeft aan ondernemers in spe, zijn we eigenlijk allemaal ondernemers. “Je moet maar eens op een doordeweekse dag in om het even welk dorp naar een speelplaats op de lagere school gaan”, zegt hij. “Ook in 2011 wordt daar nog driftig handel gedreven in knikkers, smurfenprentjes, Beyblades en zelfs voetbalshirtjes. Naarmate een schoolcarrière vordert, wordt de ondernemingsgeest die ieder van ons bezit echter steeds meer kapotgemaakt. Het gevolg is dat duizenden mensen dagelijks met een lang gezicht naar hun werk trekken, omdat ze eigenlijk liever hun eigen baas zouden zijn. Tot voor de industriële revolutie was iedereen trouwens zelf verantwoordelijk voor het verdienen van zijn eigen boterham, en aangezien de geschiedenis een eindeloze herhaling is van cycli verwacht ik dat we daar nu, gezien ons stilaan onbetaalbare sociale zekerheidssysteem, stilaan ook weer naar toe gaan.”

 

Wat kan je doen?

Sommigen slaken een diepe zucht als ze zoiets horen, anderen beginnen enthousiast te denken aan mogelijkheden om zelf een business uit te bouwen. En die liggen eigenlijk voor het grijpen.

  1. In De Verenigde Staten zette Richard Talvola een shreddingbedrijf op – een bedrijf dat vertrouwelijke documenten vernietigt – dat al zijn concurrenten overvleugelt omdat het enkel mensen in dienst neemt die niet kunnen lezen. Het idee is even eenvoudig als geniaal: daardoor slaagde het bedrijfje er in een mum van tijd in het vertrouwen van de grootste banken en overheidsadministraties te winnen.
  2. In Nederland is de winkelketen ‘de vegetarische slager’ – die uiteraard enkel vleesvervangende producten aanbiedt – van Jaap Korteweg aan een geweldige opmars begonnen. Maar het hoeft niet altijd zo spectaculair te zijn. Zelf als er al duizenden kappers zijn, is er wellicht nog plaats voor iemand die met passie haar knipt.
  3. En je kan ook geld verdienen met een eigen zaak die taarten bakt,
  4. als een ghostwriter die blogs maakt voor bedrijfsleiders,
  5. als computerhersteller-aan-huis,
  6. als uitbater van een mobiele kinderboerderij,
  7. als linietrainer bij een grote voetbalclub,
  8. als ontwerper van originele T-shirts
  9. als uitbater van een hondenuitlaatdienst.

Inspiratie vind je onder meer op www.springwise.com en www.thesimpledollar.com

 

Iedereen een eigen winkel

En door de ontwikkeling van de technologie kan je natuurlijk ook gewoon een winkeltje opzetten. Volgens het trendonderzoekbureau Trendwolves is dat precies wat heel veel jongeren doen: huiskamerwinkeltjes opzetten op het net. Of het nu gaat om zelf ontworpen juwelen, grappige T-shirts of lingerie. Een jongere formuleerde het mooi: “My act of rebellion is to start a company”. Ze nemen het heft in eigen handen door te tonen wat ze kunnen. Ze willen de wereld inspireren. 

Mardi 20 Décembre 2011 om 8:46

Geert Degrande

// //
// // //
// // // //