Zomerkledij op het werk: wat kan écht niet?

De zomer is in zicht. En dus willen we met zo weinig mogelijk kledij de deur uit. Welke vestimentaire stijlregels moet je op zomerse dagen respecteren?

Zomerkledij op het werk: wat kan écht niet?

Het eerste wat je doet voor je een zomerse outfit uit de kast plukt, is het arbeidsreglement van het bedrijf lezen. We willen je zomerse geluk niet afnemen, maar veel bedrijven hebben zoiets als een dress code. Aan jou om je aan de regels te houden. Is er niets op papier vastgelegd, dan informeer je best bij je collega's naar de gangbare kledingstijl tijdens de warme zomermaanden. Hou je aan hun advies.

 

Vraag eventueel tijdelijke uitzonderingen

Als je werkplek er strikte voorschriften op nahoudt, maar de temperaturen echt ondraaglijk worden, klop dan zeker aan bij je baas met de vraag om de kledingvoorschriften tijdelijk aan te passen. Als je meestal in maatpak aan de slag bent, kan je bijvoorbeeld vragen om je das tijdelijk weg te laten en over te gaan op een hemd met korte mouwen. Meestal zal je baas je daar zeker in tegemoet komen, ook voor hem is het immers puffen wanneer de temperaturen stijgen.

 

Gebruik je gezond verstand

Als noch het arbeidsreglement noch je baas of collega's duidelijkheid geven over wat je wel of niet kan aantrekken, ben je overgeleverd aan je eigen gezond verstand. Laat dit echter geen vrijgeleide zijn om in je Hawaii-shirt, bermuda met legerprint of - erger nog - je flipflops op te dagen op het werk. Hoe warm het op kantoor ook wordt, je bent niet op het strand. De relatie met je collega's heeft daarenboven een overwegend professioneel karakter. Te informele kledij kan dat professionele karakter aantasten. Uiteraard zijn er plaatsen waar het al wat losser mag zijn zoals een werkplek waar je doorgaans weinig of geen visueel contact hebt met de klant maar ook die plaatsen waar fysieke arbeid wordt verricht en de temperatuur zo nog sneller stijgt dan op kantoor. Ook voor mensen in uniform zijn er tijdens de zomerdagen specifieke regels die het leven wat luchtiger maken, zoals een korte broek (denk maar aan de postbode).

 

Do's en dont's

Wanneer je het echt niet weet, geven we je toch graag een aantal do's en dont's mee om tijdens de zomermaanden qua kledij niet uit de toon te vallen op de werkvloer.

  • Kies op warme dagen voor luchtige stoffen als linnen, katoen (of zijde voor de dames) maar zorg dat het steeds 'office chic' is.
  • Een t-shirt kan, afhankelijk van het arbeidsreglement maar zorg dat het een stijlvol exemplaar betreft en vermijd opzichtige kleuren, spreuken of illustraties.
  • Met een 'Dr. House'-look kom je warme zomerdagen op heel wat plaatsen alvast met het grootste gemak door. Voor zij die die televisieserie niet volgden, komt het er op neer dat je een geklede jeans combineert met een t-shirt en een kostuumvest. Dat vest kieper je tijdens de dag uit en schiet je weer aan wanneer je bijvoorbeeld een meeting hebt of een presentatie doet.
  • Voor de dames: met een luchtig mantelpakje voorzien van een leuk t-shirt kom je eveneens de hele dag makkelijk door.

Kreukelzone

Zomerse kledij heeft één nadeel: door de dunne textuur gaat ze doorgaans snel kreuken. Wanneer je een nieuwe brok of rok koopt, kies dan voor een mix van katoen en bijvoorbeeld polyamide. Dat zal alvast helpen om je kledij kreukvrij te houden. 

Mardi 2 Juillet 2013 om 10:50

Pascal Dewulf

// //
// // //
// // // //