"1 jaar aan het werk en nu besef ik dat ik de foute studiekeuze maakte"

“Een jaar geleden studeerde ik af als handelsingenieur. Nu ik bijna een jaar aan het werk ben, besef ik dat ik de verkeerde studiekeuze maakte. De taken die ik krijg, vervelen me enorm. Ik zou liever iets fysiek of creatief doen. Is er nog een uitweg?”

“Een jaar geleden studeerde ik af als handelsingenieur. Nu ik bijna een jaar aan het werk ben, besef ik dat ik de verkeerde studiekeuze maakte. De taken die ik krijg, vervelen me enorm. Ik zou liever iets fysiek of creatief doen. Is er nog een uitweg?” Inez

 

Het advies van Ellen Swennen van Careerfit

Een diploma halen duurt makkelijk 3 tot 5 jaar en in die periode kan er enorm veel veranderen. Je vergaart levenservaring, je leert jezelf beter kennen en de keuzes die je maakte op 18-jarige leeftijd lijken nu niet meer te passen bij het leven dat je wil. Geen zorgen, het overkomt veel mensen en er zijn verschillende manier om je carrière alsnog een andere richting uit te sturen.

 

Herontdek je motivatie

Toen je net aan je studies begon, was je waarschijnlijk erg gemotiveerd. Je koos voor een bepaalde richting omdat je er aanleg voor had of dacht er een leuke job mee te kunnen vinden. Ondertussen ben je aan het werk en is het anders dan je je had voorgesteld. Besef echter wel dat zo'n universitaire opleiding vrij breed is en dat je niet beperkt bent tot één specifieke job of sector. Denk daarom eens na wat je oorspronkelijk in de richting aantrok en probeer iets te vinden dat daarbij aansluit. Hield je van je studierichting maar ben je niet zeker welke job je graag doet dan kan je ook steeds terecht in verschillende Development Programma's. Een heel aantal bedrijven zoals banken en consultancybureaus bieden trajecten aan om te kunnen proeven van de verschillende aspecten en sectoren die aansluiten bij je diploma.

 

Wat is jouw passie?

Veel mensen weten wat ze niet graag doen maar kunnen maar moeilijk benoemen welke job dan wel bij hun past. Het belangrijkste is dat je vindt wat jouw passie is, datgene wat jou energie geeft. Misschien is dit  een activiteit die je in je vrije tijd al doet of iets waar je altijd al van droomde. Als je nog geen idee hebt dan kan je een beroepskeuzetest afleggen die je een eerste indicatie zal geven over de job die bij je past.

 

Meer hulp nodig?

Aarzel dan niet om professioneel advies te vragen, het gaat immers om je toekomst. Weten wat je wil is de eerste en moeilijkste stap. Eens je deze hindernis hebt overwonnen en een duidelijk doel voor ogen hebt, zijn er voldoende stappen die je kan ondernemen om je carrièredromen te bereiken.

 

Zoek een mentor

Veranderen van studierichting, job of sector is steeds een grote stap en je kan onderweg wel wat advies gebruiken. Zoek daarom in je omgeving naar iemand die voor jou een grote inspriatiebron is. Misschien wil je in de voetsporen van je vader treden, ken je een zelfstandige ondernemer waar je naar opkijkt of is er iemand in je LinkedIn-netwerk wiens carrière je bewondert. Deze mensen kunnen je alvast meer inzicht verschaffen over de realiteit van de job en je kan ze allerlei vragen stellen over de voor- en nadelen en de weg die ze zelf hebben gevolgd om op dit punt te bereiken. Je hoeft deze nieuwe weg in ieder geval niet alleen te bewandelen!

 

Terug naar school!?

Als je er goed over hebt nagedacht en tot de conclusie bent gekomen dat je een andere weg uit wil dan is de volgende stap om er volledig voor te gaan. Soms heb je voor een beroep gekozen dat geen bijzondere opleiding vraagt of waar je werkgever bereid is te investeren in je opleiding. Jammer genoeg zal dit niet altijd het geval zijn en zal je vaak geconfronteerd worden met het feit dat je niet over de nodige competenties beschikt. Laat je hierdoor niet ontmoedigen. Je kan terugkeren naar school om een extra opleiding te volgen of via allerlei instanties een cursus volgen die je zal toelaten je dromen waar te maken. Meer info vind je op de website van de VDAB (www.vdab.be) en de Syntra (www.syntra.be) opleidingscentra. Om je financiële stabiliteit te garanderen kan je verschillende opleidingen in avondonderwijs volgen. Zo moet je je geen zorgen maken terwijl je een nieuwe richting uitgaat in je carrière.

 

Hou van wat je doet

Er wordt veel over gepraat dezer dagen maar we beseffen langzamerhand allemaal dat we langer zullen moeten werken. Als starter op de arbeidsmarkt heb je dus nog gemakkelijk 40 jaar werken voor de boeg. Dit mag geen sleur zijn en het is niet de bedoeling iedere dag moedeloos naar je werk te vertrekken. Toegegeven, van job veranderen of je herscholen is een grote stap, zeker in tijden van crisis. Laat je hierdoor echter niet tegenhouden en maak een weloverwogen keuze die je levenskwaliteit op lange termijn zal verhogen. Genieten is niet iets voor na je pensioen maar iets voor iedere dag met een job waar je van houdt.

Succes!

Careerfit is een nieuw rekruteringsbedrijf dat met een innovatieve aanpak een verfrissende topspeler wil worden in de rekruteringsmarkt. Als uitgangspunt wordt vertrokken van het individu, Careerfit wil ieders eigen ‘professionele identiteit’ in kaart brengen en zijn/haar talenten, basiswaarden, motieven en behoeften matchen aan de noden van bedrijven. Careerfit heeft een online platform waar talent in België zijn of haar eigen carrière kan doorlichten en inspiratie vinden in het maken van loopbaankeuzes.

Dinsdag 18 Juni 2013 om 13:27

// //
// // //
// // // //