1 op 5 jongeren is overgekwalificeerd aan het werk: dit zijn de redenen waarom je dat beter niet doe

Onlangs werd duidelijk dat minstens 1 op 5 jongeren overgekwalificeerd aan het werk is. De hamvraag: is dat wel een zo'n goed idee?

1 op 5 jongeren is overgekwalificeerd aan het werk: dit zijn de redenen waarom je dat beter niet doe

Dubieuze mindset
Er zijn heel wat redenen om niet onder je niveau aan de slag te gaan. Een eerste belangrijke reden is jobmotivatie. Je hebt jarenlang gezwoegd en geploegd op de schoolbanken om vervolgens een job te doen die niet in het verlengde ligt van wat je eigenlijk zou willen doen. Niet bepaald motiverend om met zo een dubieuze mindset (ik doet dit even en dan zien we wel) te starten. Met andere woorden: mentaal word je er niet beter van. Je was er immers helemaal klaar voor maar in plaats daarvan moet je al gelijk je gameplan herzien en je energie intomen omdat het niet geworden is wat jij ervan hoopte.

De kat uit de boom kijken
De gevolgen van 'onder je diploma' werken moet je bovendien niet enkel op korte termijn bekijken. Uit onderzoek van de UGent en HUBrussel blijkt namelijk dat wie onder zijn niveau start er gemiddeld tien jaar over doet om door te groeien naar een job op niveau en dit dan ook nog op voorwaarde dat de verworven competenties in de tijd dat men onder zijn niveau aan de slag was niet verloren zijn gegaan. Uit datzelfde onderzoek blijkt bovendien dat wie, nadat hij een job onder zijn niveau heeft aangenomen, eigenlijk nog een drietal maanden had moeten verder zoeken. Dat is de exacte periode waarin het volgens het onderzoek wel gelukt zou zijn om een job op niveau te vinden. Moraal van het verhaal: mogelijk heb je niet altijd het geduld of financieel de middelen om te lang de kat uit de boom te kijken wanneer het op een job aankomt maar indien je dat toch even doet (of kan), kan je dat op langetermijn alleen maar voordeel opleveren.

Berg je dromen niet op
Los van alle onderzoeksmatige poeha: wanneer je een job onder je niveau aanneemt, dreig je niet zelden te eindigen in een doodlopend straatje. De routine nestelt zich immers al snel geruisloos in je leven en je hebt het idee dat de job die je doet (ook al is ze onder je niveau) al bij al nog best meevalt. Je vaardigheden die je via je opleiding meekreeg, sijpelen ondertussen langzaam weg en je bergt je dromen stilaan op. Voor je er erg in hebt, eindig je zo in een professioneel doodlopend straatje om nog maar te zwijgen over de nefaste gevolgen die dit soort keuzes op je CV zullen hebben. Potentiële werkgevers zien dit soort als-ik-maar-een-job-heb filosofie immers helemaal niet graag.

Maandag 24 November 2014 om 13:24

Pascal Dewulf

// //
// // //
// // // //