10 beroepen die eeuwig blijven bestaan

Zit je jezelf soms knarsetandend af te vragen of je wel een opleiding hebt gekozen die je een mooie toekomst garandeert? Wij helpen meteen alle twijfels uit de weg met dit lijstje beroepen waarvan zeker is dat ze nog lange tijd zullen meegaan.

10 beroepen die eeuwig blijven bestaan

1. Dokter

Zelfs in 2050 zal je nog steeds kans lopen op een verkoudheid. Ook dan zal je dat met een beetje geluk kunnen oplossen met een kippensoepje en een goede nachtrust. Lukt het toch niet helemaal op eigen houtje, dan zal je nog steeds geen hulp krijgen van een bliepende smartphone of malle robot, maar wel van een mens die kijkt wat er met jou aan de hand is. Een dokter dus.

 

2. Kok

Ondanks de ontelbare sciencefictionfilms waarin mensen in een afgelegen zonnestelsel zich voeden met microscopisch kleine pilletjes kunnen we stellen dat er steeds iemand zal zijn die ervoor zorgt dat je met wat lekkers op krachten blijft. Hoe graag we onszelf ook als superwezens zien, een paar dagen zonder drinken en nauwelijks een paar weken zonder eten zijn voldoende om ons voorgoed van de aardbol te vegen.

 

3. Begrafenisondernemer

Van één ding in dit leven kan je zeker zijn: vroeg of laat zal je het loodje leggen en zijn er dus mensen nodig die ervoor zorgen dat jij een laatste rustplaats krijgt. Niet voor iedereen weggelegd maar wel voor de eeuwigheid.

 

4. It-expert

Computers, smartphones en tablets zijn alomtegenwoordig. En het ziet er niet naar uit dat dat in de nabije of verre toekomst zal veranderen. Computerkraks die vernuftige it-systemen weten op te zetten en in leven kunnen houden, zitten gebeiteld.

 

5. Leraar/professor

Mogelijk zal je naar de toekomst heel wat dingen kunnen leren zonder dat er een leraar constant over je schouders meekijkt maar voor de complexere jobs zal je nog altijd een mentor nodig hebben. Een hartoperatie uitvoeren door naar een filmpje op Youtube te kijken en het vervolgens zelf te doen zit er dus voorlopig niet in, hoe graag we dat ook zouden willen geloven.

 

6. Bouwkundige

Op welk niveau je je ook profileert als bouwkundige - hetzij als architect , als arbeider op een bouwwerf of als ingenieur -, je kan ervan uitgaan dat je altijd nodig zal zijn. Op deze aardbol leven mensen en die moeten een dak boven hun hoofd hebben. Punt, andere lijn.

 

7. Ordehandhaver

Elke dag komen er zo’n 209.000 mensen bij. Volgens de VN zou de wereldbevolking tegen 2050 stijgen tot 9 miljard, of 2 miljard meer dan vandaag. Het weze duidelijk: ook in de toekomst zal ordehandhaving nodig zijn willen we op een of andere manier georganiseerd samenleven.

 

8. Afvalverwerker

Misschien zullen we in 2080 afval holografisch kunnen laten verdwijnen of instant recycleren tot iets nieuws, maar in afwachting daarvan zullen we nog een hele tijd mensen en systemen nodig hebben die de massa afval die we produceren kunnen verzamelen, verwerken en recycleren.

 

9. Wetenschapper

Ook in de toekomst zullen we verder onderzoek moeten doen om niet ter plaatse te blijven trappelen en de uitdagingen van vandaag en morgen rond mens, milieu en maatschappij de baas te blijven.

 

10. Artiest

Of je nu zanger, acteur, schrijver of fotograaf bent: we zullen ons als mens nog steeds willen laten vermaken. 'Brood en spelen' waren in het oude Rome al het adagio en zullen ook in de toekomst nog steeds een erg belangrijke rol blijven spelen. De wereld redden zullen ze niet, maar we kunnen niet zonder. 

Dinsdag 22 Januari 2013 om 10:8

Pascal Dewulf

// //
// // //
// // // //