10 essentiële vaardigheden die je tegen 2020 maar beter in huis kan hebben

De tijden veranderen en de vaardigheden die je nodig hebt voor je job eveneens. Dit zijn alvast een aantal cruciale kwaliteiten die je in 2020 maar beter in huis hebt om je marktwaarde hoog te houden.

10 essentiële vaardigheden die je tegen 2020 maar beter in huis kan hebben

We kunnen er niet omheen, je werkplek zal er in 2020 heel anders uitzien dan vandaag. Het moet niet gezegd dat een werkplek die evolueert ook nood heeft aan vaardigheden die mee evolueren. Dat is alvast de conclusie van een rapport gepubliceerd door het World Economic Forum dat stelt dat zomaar even vijfendertig procent van de vaardigheden die vandaag als essentieel worden beschouwd op de werkplek tegen 2020 drastisch zullen zijn gewijzigd.

 

Oude vaardigheden, nieuwe vaardigheden

Over welke vaardigheden gaat het hier dan? Om het jou makkelijk te maken hebben we de belangrijkste vaardigheden die je in 2020 nodig hebt aangeduid in het geel. De vaardigheden die daarentegen minder van belang zullen zijn in 2020, hebben we een rood kleurtje gegeven. Zie je een blauw kleurtje, dan gaat het om een nieuwe vaardigheid die je je tegen 2020 best eigen maakt. 

 

2015

2020

1. Complexe probleemoplossing

1. Complexe probleemoplossing

2. Coördineren in team

2. Kritisch denken

3. People Management

3. Creativiteit

4. Kritsich denken

4. People Management

5. Onderhandelen

5. Coördineren in team

6. Kwaliteitscontrole

6. Emotionele intelligentie

7. Dienstverlenende attitude

7. Oordelings- en beslissingsvermogen

8. Oordelings- en beslissingsvermogen

8. Dienstverlenende attitude

9. Actief luisteren

9. Onderhandelen

10. Creativiteit

10. Cognitieve flexibiliteit

 

 

Wees er klaar voor

Wat meteen opvalt, is dat een vaardigheid als 'creativiteit' die in 2015 nog net in de top 10 van belangrijkste vaardigheden opdook, in 2020 op een derde plaats staat. Ook emotionele intelligentie (inlevingsvermogen, empathie, emotieve maturiteit, ...), dat tot een paar jaar geleden zelfs niet eens voorkwam in het lijstje van noodzakelijke vaardigheden, blijkt plots een erg belangrijke nieuwe vaardigheid te zijn waarover je in 2020 absoluut dient te beschikken. Moraal van het verhaal wanneer je door het lijstje loopt: het is vijf voor twaalf wanneer het aankomt op het bijscholen van medewerkers overal ter wereld. We gaan een nieuw tijdperk in dat om nieuwe vaardigheden vraagt. Robotisering, kunstmatige intelligentie, machine learning, biotechnologie en dies meer veranderen de wereld aan een razendsnel tempo en dan hebben we het nog niet eens over de jobs die in de toekomst zullen opduiken, maar waarvan we ons vandaag nog niet (echt) bewust zijn. Zelfrijdende Ubers, supermarkten zonder personeel, .... Omstreeks 2020 kan je er maar beter klaar voor zijn. 

Woensdag 21 Februari 2018 om 14:30

Pascal Dewulf

// //
// // //
// // // //