3 carrièrelessen van auteur Paulo Coelho

De Braziliaanse auteur Paulo Coelho schrijft zijn boeken met een passie die niemand onberoerd laat. In elk verhaal reikt hij handvaten aan om de touwtjes in handen te nemen. Ook als sollicitant valt daar wat van te leren.

3 carrièrelessen van auteur Paulo Coelho

De Braziliaanse auteur Paulo Coelho, bekend van ‘De Alchemist’, schrijft zijn boeken met een passie die niemand onberoerd laat. In elk verhaal zitten boodschappen die de lezer een beetje helpen om te begrijpen hoe het ingewikkelde leven dat we leiden in elkaar zit. Hij reikt als het ware handvaten aan om de touwtjes in handen te nemen en zelf ons leven vorm te geven. Ook als sollicitant valt daar wat van te leren.

 

1. Streef je droom na, ook na tegenslagen

Coelho hamert er in elk interview op dat zijn verhalen eigenlijk vertellen dat niets onmogelijk is. Het is volgens hem enkel het geloof dat iets onmogelijk is, dat het onmogelijk maakt om dromen waar te maken. In ‘De Alchemist’ vertelt Coelho het verhaal van Santiago die tegen alles in zijn droom om herder te worden probeert na te streven. Het waarmaken van je eigen legende wordt niet bepaald door de talenten die je hebt, maar door de keuzes die je maakt en die keuzes moeten altijd vanuit het hart komen. Belangrijk daarbij is om ook de zaken die je tijdens je reis op weg naar je bestemming tegenkomt mee te nemen als les. Pijnlijke en onvermijdelijke gebeurtenissen – een ontslag, een lange weg van net-niet bij sollicitatiegesprekken – hoeven niet te betekenen dat je de droom niet kan blijven volgen, want elke mens beschikt over een enorm doorzettingsvermogen. Volgens Coelho is het jammer dat we ons daar niet altijd meer van bewust zijn.

 

2. Kweek discipline en zelfbewustzijn

In De Pelgrimstocht naar Santiago moet een jonge magiër op pad om het zwaard te verdienen dat hem kan beschermen tegen het kwade. Als we iets willen, moeten we volgens Coelho ook bewijzen dat we het verdienen. Met andere woorden, je moet niet verwachten dat je, als het je droom is om in Zuid-Frankrijk te werken, daar een job zal kunnen versieren als je niet eerst heel goed Frans leert.

 

3. Wees jezelf

Kinderen weten tussen hun vierde en hun zevende vaak perfect wat ze willen worden, maar in de praktijk blijkt het slechts voor enkelen onder hen weggelegd om die droom waar te maken. Waarom moeten we dan als volwassene zo vaak op zoek gaan naar antwoorden op de vragen ‘Wie ben ik?’, ‘Wat kan ik?’ en ‘Wat wil ik?’ Volgens Coelho worstelen we te veel met onzekerheden en angsten en willen we te vaak voldoen aan criteria die anderen ons opleggen. Nee leren zeggen als je iets niet wil en beseffen dat we eigenlijk pas gelukkig zijn als we onszelf kunnen zijn, kan volgens Coelho veel helpen om keuzes vanuit ons hart te maken. 

Maandag 2 Juni 2014 om 15:54

Geert Degrande

// //
// // //
// // // //