3 goeie redenen om zo snel mogelijk Duits te leren

Om een job te versieren blijft talenkennis essentieel. Engels en Frans vinden we als Vlamingen evident. Duits daarentegen, daar doen we liever geen moeite voor. Jammer, want er zijn minstens drie goede redenen te bedenken om je de taal van Goethe eigen te maken.

3 goeie redenen om zo snel mogelijk Duits te leren

1. Duitsland is en blijft de economische motor van Europa

Terwijl andere Europese landen met uitzondering van Groot-Brittannië ook vijf jaar na het uitbreken van de financiële crisis amechtig naar adem blijven happen, is de economie bij onze Oosterburen al die jaren als een trein blijven lopen. Duitsland was niet zo lang geleden nochtans nog de ‘zieke man van Europa’, maar de ondernemingen en de sociale partners zijn er toen in geslaagd om een strategie uit te tekenen waarin ze aan hetzelfde zeel trekken en dat heeft het land geen windeieren gelegd. Het land is niet voor niets een magneet waar tienduizenden jongeren uit de door torenhoge jeugdwerkloosheid geplaagde Zuid-Europese landen als vliegen op stroop op afkomen. Velen onder hen profiteren ondertussen mee van de Duitse economische sterkte en nemen jou de kaas van het brood. Om op de eengemaakte markt met hen te concurreren is Duits leren een absolute noodzaak.

 

2. Duitsland is de brug met Oost-Europa

Uiteraard zijn ook Oost-Europese landen zoals Tsjechië en Polen door de crisis getroffen, maar zij hebben nog een sterk potentieel om weer op te veren. En vooral ook jonge professionals die bereid zijn om veel te leren en hard te werken en die… al Duits spreken, omdat Duits voor hen de brug is naar de westerse wereld. Ook zij zijn dus enerzijds  je concurrenten in de geglobaliseerde markt en bieden je anderzijds contacten om eventueel een internationale job in één van de Oost-Europese groeilanden te versieren, wat dan weer een ongelooflijke troef kan zijn op je cv als je later weer hier aan de slag wil.

 

3. Berlijn wordt het nieuwe Silicon Valley

In een recente BBC-reeks waarin de journalisten van de Britse omroep op zoek gaan naar de steden in Europa die potentieel hebben om uit te groeien tot het nieuwe Silicon Valley staat Berlijn met stip op één. Er heerst volgens de BBC-documentaire een ongelooflijke jonge en creatieve sfeer – mede door de toevloed van jongeren uit heel Europa. Daarnaast is de stad in vergelijking met andere steden nog altijd bijzonder goedkoop. En het belangrijkste: het is één van de weinige Europese steden waar mensen die iets opstarten en falen niet meteen het stigma van mislukkeling krijgen. Er vinden ook tal van bijeenkomsten plaats, waar investeerders met veel geld uitkijken naar projecten van jonge creatieve ondernemers die ze kunnen steunen. Het van oorsprong Zweedse bedrijf Soundcloud, dat muzikanten de mogelijkheid geeft om hun nummers te verspreiden en dat al meer dan 30 miljoen geregistreerde gebruikers heeft, is om een combinatie van al die redenen trouwens naar Berlijn verhuisd.

Op www.berlinstartupjobs.com vind je trouwens een overzicht van de jobmogelijkheden die de tientallen start-ups in de Duitse hoofdstad momenteel bieden. Ook als je niet dadelijk van plan bent je professionele toekomst in de goedkope wereldstad Berlijn – op slechts 800 kilometer van hier – te zoeken, kan het dus zeker geen kwaad alvast goed Duits te leren met het oog op wat later misschien nog komt. 

Maandag 14 April 2014 om 11:50

Geert Degrande

// //
// // //
// // // //