3 tips om de beste stageplek te vinden

Het is een vaak gehoorde klacht van pas afgestudeerden: potentiële werkgevers vragen om ervaring en die kan je als nieuweling op de arbeidsmarkt niet voorleggen. Een geslaagde stage, waarbij je meer hebt moeten doen dan pakweg koffie zetten, is alvast een goed begin. Maar hoe kies je een goede stageplaats? We zetten je op weg met drie tips. 

3 tips om de beste stageplek te vinden

Meestal doe je stages als je nog aan het studeren bent, maar ook als je al op zoek bent naar een job is het geen slecht idee om een paar maanden als stagiair aan de slag te gaan, zeker in crisistijd. Een stage met een meerwaarde blijkt uiteindelijk immers toch nog altijd vaak een springplank naar een eerste betaalde job.

 

Wat moet een goede stage inhouden?

Een stage geeft je de kans om wat je tijdens je opleiding hebt geleerd in de praktijk te brengen. Al hoef je dat ook niet al te eng te zien. Het kan bijvoorbeeld best zijn dat je pakweg theologie hebt gestudeerd, maar dat je ondertussen vastbesloten bent om op de salesafdeling van een bedrijf te werken. Dan heeft het geen zin meer om een stageplaats te zoeken bij het aartsbisdom van Mechelen. Je moet je stage dus vooral relateren aan de toekomst. Een goede stage geeft je de kans om meer inzicht te krijgen in je toekomstige beroep of de sector waarin je aan de slag wil, het verschil tussen de schoolbanken en de werkvloer beter te leren kennen en relevante werkervaring op te doen. Dat betekent dat je actief in het arbeidsproces moet worden betrokken. Leren samenwerken met collega’s en ervaren hoe het er in een bedrijf aan toe gaat, moeten voorop staan.

 

Hoe vind je de beste stageplaatsen?

Het belang van de juiste keuze van een stageplaats kan je niet overschatten. Die keuze heeft immers niet alleen een grote impact op de start van je professionele leven, maar daardoor ook op het verdere vervolg ervan. Hou daarom rekening met de volgende tips.

  1. Begin op tijd te zoeken. Kijk uit naar de bedrijven met de stages die nauw aansluiten bij je belangstelling en zoek uit hoe ze tewerk gaan om stagiairs aan te werven. Stuur al enkele maanden voor je aan de stage wil beginnen een motivatiebrief waarin je duidelijk maakt waarom je precies bij dat bedrijf stage wil lopen en stel daarbij zelf een project voor. Geef naast je vaardigheden en competenties ook duidelijk aan wat je graag zou willen leren tijdens de stage.
  2. Breng in kaart wat je wil en wat je bieden hebt. Bedrijven met interessante stageplaatsen krijgen veel aanvragen. Het is dus belangrijk dat je eruit springt. Dat kan door heel concreet te formuleren wat je het betrokken bedrijf kan bijbrengen. Verval niet in algemeenheden maar streef naar originaliteit. Ook concrete verwijzingen naar wat je als student al hebt gedaan of naar bepaalde contacten in je netwerk die tamelijk uniek zijn, moet je zeker aanhalen. 
  3. Toon aan dat je op de hoogte bent van de bedrijfscultuur en dat je daar perfect in past. Wees niet te bescheiden: bedrijven zijn er zich ook van bewust dat talent niet altijd voor het rapen ligt en als je echt over welbepaalde talenten beschikt, zullen ze blij zijn die te leren kennen.

Maandag 26 Augustus 2013 om 17:2

Geert Degrande

// //
// // //
// // // //