33 weken, 33 jobs, 33 landen

Nee, als starter is het dezer dagen geen lachertje om een job te versieren. Maar laat dat je vooral niet ontmoedigen. Misschien put je wel inspiratie uit het ongelooflijke project van Jan Lachner.

33 weken, 33 jobs, 33 landen

Nee, als starter is het dezer dagen geen lachertje om een job te versieren. Dat ondervond ook Jan Lachner, een 26-jarige in Duitsland geboren Franse ingenieur in ruimtevaarttechnologie. Maar hij liet de moed niet zakken en zette een ongelooflijk project op: in 33 weken deed hij 33 jobs in 33 verschillende Europese landen.

 

 Als overtuigde Europeaan had Jan Lachner zich altijd afgevraagd hoe zijn leven er zou hebben uitgezien, als hij een andere opleiding had gekregen en in een ander land, in een andere familie was geboren. “Met het Eurojobsproject wilde ik antwoord op die vragen. En die heb ik ook gekregen, zeker ook omdat ik vaak jobs gedaan heb die heel typisch zijn voor het land waar ik verbleef.”

 

Beste starter, neem initiatief

“Maar een veel belangrijker les die ik in de loop van het project heb geleerd, is dat je ook zonder ervaring in een bepaald domein erg snel nieuwe vaardigheden kan leren om een job uit te oefenen. Mijn conclusie: het mag dan wel crisis zijn, door initiatief te nemen kan je veel kansen creëren. Het komt erop aan niet onder de kerktoren te blijven en de moed te hebben naar buiten te komen.”

 

Barman in Ierland, boswachter in Finland

Het project van Jan Lachner liep in juli af. Hij had oorspronkelijk de bedoeling om daarna op zoek te gaan naar een baan in de aeronautica, wat gezien zijn diploma een logische keuze zou zijn. Maar nu twijfelt hij. “Ik heb gebrouwen in Tsjechië, was beenhouwer in Liechtenstein, barman in Ierland,  flamencoleraar in Spanje, boswachter in Finland en restaureerde oude meubelen in Italië. Ik kan door het project een cv voorleggen dat uniek is. Qua personal branding om mij van de anderen te onderscheiden, kan dat natuurlijk tellen. Alleen al daardoor ben ik benaderd door een aantal organisaties die me graag zouden binnenhalen.”

 

Projectwerker

“Maar ik twijfel, ik weet niet of ik me echt aan een bedrijf wil binden. Misschien wil ik in mijn beroepsleven wel voortzetten wat ik tot nu toe gedaan heb. Niet meer zo snel, en niet meer in zoveel verschillende landen, maar ik heb geleerd dat het enorm verrijkend is om van project naar project te stappen en af en toe iets totaal anders te doen dan waarvoor ik ben opgeleid. Misschien is dat wel het werken van de toekomst.”  

 

Het tijdschrift Klasse start dit jaar met een gelijkaardig initiatief. Twee jongeren, Brecht en Hanne, zullen een heel jaar lang elke week andere job uitoefenen. In totaal zullen ze in 40 verschillende vakgebieden terecht komen. Volg hun doen en laten op http://www.roadies.be/

Dinsdag 20 Augustus 2013 om 10:19

Geert Degrande

// //
// // //
// // // //