5 belangrijke levenslessen van een doorgewinterde professional

Levenslessen, ook op de werkvloer kan je er je voordeel mee doen. Wij gingen te rade bij iemand die al jaren in het vak zit en kregen volgende levenswijsheden mee.

5 belangrijke levenslessen van een doorgewinterde professional

1. Wees vriendelijk

De voordelen van vriendelijk zijn of op z'n minst hoffelijk zijn, wegen niet op tegen de inspanning die je ervoor doet. Doe dagelijks dan ook willekeurig een aantal vriendelijke daden. Geef een complimentje. Maakt iemand een foutje? Wees dan begrijpend. Naar het schijnt zouden vriendelijke mensen langer leven. 

 

2. Iedereen is onzeker

Je zou het sommige mensen niet nageven, maar iedereen is bij momenten onzeker. De één weet het gewoon al wat beter weg te moffelen dan de ander. Kijk vooral ook naar jouw onzekerheid en besef dat daar eigenlijk geen enkele reden voor bestaat. It's all in the mind.

 

3. Lachen maar

Er is geen beter medicijn voor perikelen op de werkvloer dan een stevige lachbui. Maak je een (letterlijke of figuurlijke) uitschuiver, wind je daar dan niet over op, maar neutraliseer het voorval met een lachbui. Het mooie hieraan is dat de mensen rondom jou dan ook geneigd zullen zijn om alles sneller te vergeten. Verschillende, onafhankelijke onderzoeken hebben al aangetoond dat lachen bovendien de productiviteit bevordert. 

 

4. Erbij horen wordt overschat

Je hebt vaak geen idee hoeveel energie het kost om per se bij de groep te willen horen. Wees daarentegen gewoon jezelf en wees daarover zelfzeker. Zelfzekere mensen zijn sexy, ook wanneer ze helemaal niet bij de groep horen. Sterker nog: diegenen die een doorgedreven groepsmentaliteit niet altijd onderschrijven, zijn vaak de sterkste persoonlijkheden met een sterke visie op de dingen.

 

5. Oordeel niet (te snel)

Vooraleer je oordeelt over iets of iemand moet je altijd alle argumenten kennen. Meestal is dat echter niet het geval. Moraal van het verhaal: probeer niet te snel over iets of iemand te oordelen. Boos op een bestuurder die je op weg naar het werk plots de pas afsnijdt aan de afrit? Misschien heeft zijn vader net een hartprobleem gekregen en is hij compleet verward onderweg naar het ziekenhuis. Zie je, de realiteit kan vaak anders zijn dan jij je ze voorstelt.

Donderdag 31 Mei 2018 om 17:0

Pascal Dewulf

// //
// // //
// // // //